Akcijanje

DEVOJKA SA HARMONIKOM ČUVA ZELENILO: Crtali smo mural s Artezom i spasli 540 stabala drveća (VIDEO)

Autor Stefan Tošović

Dobrodošli u akciju održive ulične umetnosti. Brend Converse pokrenuo je globalnu kampanju Converse City Forests i tim povodom Beograd je dobio veliki mural za koji su korišćene boje što prečišćavaju vazduh. Kreirao ga je priznati umetnik Andrej Žikić Artez.

Crtanje murala s Artez-om
Izvor: Mondo - Akcijanje

Čovek od akcije Stefan ga je ispratio u ovom poduhvatu. Zamešali su boje i evo šta je ispalo.

Devojka sa harmonikom i drveće, to je upečatljiva slika koja od nedavno prekriva veliku fasadu zgrade u Ulici Žorža Klemansoa, na Dorćolu. „Hteli smo da se na ovaj način vežemo za vrednosti Balkana“, opisuje Andrej Žikić Artez, ulični umetnik čiji murali ulepšavaju zidove mnogih metropola, od Beča i Madrida, do Kaira i Nju Delhija.

Akciju je inicirao brend Converse, u okviru kampanje Converse City Forests, zbog čega ovaj mural ima posebnu vrednost: za njegovu izradu korišćene su boje sa Filipina koje prečišćavaju vazduh i na taj način potencijalno sade tačno 540 stabala drveća.

Ovo je atraktivna ulična umetnost sa različitim četkama, raznovrsnim i posebnim bojama, 2 dizalice i gotivnom ekipom u kojoj su sa Artezom bili i Wuper i Kristina.

Crtanje murla s ARTEZ-om
Izvor: YouTube/MONDO

Jeste reč o umetnosti, što ne znači da je ova akcija manje psiho-fizički zahtevna od nekih drugih, naprotiv. “Najduže što sam proveo na dizalici bez prekida bilo je 18 sati”, kaže Artez. Pre nego što zameša boje, voli jako da doručkuje, a tokom oslikavanja zida pije dosta vode i limunadu. Pivo može, ali tek kada završi.

Strah od visine, kako kaže, ne može da nestane, što je i dobro. “Onog trenutka kada potpuno prestanete da se plašite, znači da nešto s vama nije u redu”. Roditelji su skapirali njegov način života. “Mama se pohvali gde sam bio i šta sam crtao. Mislim da ovime ispunjavam i njihov život”, govori.

Crtanje murala s Artez-om
Izvor: Mondo - Akcijanje

Artez je poveo Stefana u akciju koja daje odgovore na pitanja kako se mešaju boje, šta je važno da znamo o perspektivi, koja oprema se koristi za farbanje a koja za osiguravanje, kako se prave nijanse na zidu i na koji način mural može da napravi dojalog sa posmatračima.

Beograd je dobio zanimljivu uličnu poruku koja neće spasiti svet, ali će nas pokrenuti na razmišljanje!

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

(PROMO SADRŽAJ)