Akcijanje

TRČI, SKAČI, ČUČNI, PADNI, USTANI, POPNI SE… Dobrodošli na PARKUR, veštinu koji nas vraća u detinjstvo (VIDEO)

Autor Stefan Tošović

Ovaj moderni francuski sport slobodnog stila nema pravila, može da se trenira bilo kad i bilo gde. U novoj epizodi Akcijanja, Stefan se našao sa momcima iz organizacije Parkur Srbija. Evo kako se proveo na njihovom treningu.

.
Izvor: Mondo - Akcijanje

Beton, akrobatika, smelost, žuljevi, krv… To su asocijacije na parkur, atraktivnu veštinu koja podrazumeva da umešno koristimo svoje telo i prevazilazimo prepreke.

Gledamo ga u reklamama, filmovima i spotovima. Iako deluje kao nedostižan ideal, neretko i kao jako ekstremna stvar, ovo je sport kao i svaki drugi. Dođeš na trening, zagreješ se i počneš. Malo po malo, sve uz pomoć vežbe i volje.

Tako je Stefan, čovek od akcije, otišao u 22. Blok na novom Beogradu, jedno od mesta gde momci iz tima Parkur Srbija redovno treniraju. Sačekali su ga Saša Ševo i Jovan Korićanac. I nisu ga štedeli.

„Svi smo mi kao klinci trenirali parkur“, kaže Ševo. „Ti ćeš danas da se vratiš u svoje detinjstvo“.

Ševo je imao priliku da živi i radi sa osnivačima ove veštine. „Oni su u stanju da treniraju ceo dan“, kaže. „Ovo je stil života i način da postaneš bolji. Ideja parkura je da sad, u ovom trenutku, budeš spremniji i snalažljiviji nego što si bio pre sat vremena“, objašnjava.

Važna je ravnoteža, fleksibilnost, koordinacija… U igri je mnogo skokova, upora, odbacivanja… „Tek kada tri puta za redom nešto uspešno izvedeš računa se da si rešio problem“, opisuje Ševo.

Postoje osnovni pokreti i kretnje, ali je važna kreativnost: način na koji kombinujemo stvari i prevazilazimo ono što nam se nađe na putu.

Kao takav, parkur u svojoj suštini nosi nešto buntovničko i slobodno. Nema pravila, nema ograničenja. Kreneš i ceo grad je tvoj. Ljudima sa strane to ne deluje kao razumno, ali ti osećaš da je itekako smisleno.

Pogledajte suštinu parkura u novom Akcijanju:

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.