Muška priča

10 najvećih boksera svih vremena

Autor Men'S Health

Boks je sport koji od takmičara zahteva mnogo toga, ali iznad svega – snagu, brzinu, reflekse, izdržljivost i čeličnu volju.

Boks je sport koji od takmičara zahteva mnogo toga, ali iznad svega – snagu, brzinu, reflekse, izdržljivost i čeličnu volju.

Takođe, jedan je od najstarijih i najpopularnijih sportova na svetu. Bokseri su slavljeni i cenjeni, a mi vam otkrivamo ko su najbolji borci koji su ikada našli u ringu!

10. VILI PEP

Jedan od prvih velikih boksera dominirao je u eri od 1940. do 1966. godine i ostvario je neverovatnih 229 pobeda, od toga 65 nokautom. Izgubio je svega 11 mečeva u karijeri. On je ujedno bio i prvi svetski šampion u pero kategoriji.

9. HENRI ARMSTRONG

Bio je fantastičan u periodu od 1931. do 1945. godine i ostvario impresivnu statistiku: 150 pobeda (100 nokautom!) i 21 poraz. On je jedini bokser koji je osvajao titule u trima različitim divizijama. Imao je 27 uzastopnih pobeda, i to sve završene nokautom, a to ga stavlja na listu najboljih.

8. ROKI MARĆANO

Marćano je bio aktivan relativno kratko – od 1948. do 1955. godine. Smatra se jednim od najboljih udarača svih vremena. On je jedini šampion u teškoj kategoriji koji nikad nije izgubio. Ostvario je 49 pobeda, 43 nokautom i nijedan jedini poraz. Mnogi ga ne stavljaju na vrh liste najboljih zbog relativno manje konkurencije u to vreme.

7. HULIO CEZAR ČAVES

Boksovao je čak 25 godina, od 1980. do 2005. godine. Njegov skor govori za sebe: 107 pobeda, 80 nokautom i 6 poraza. Jedan je od najvećih meksičkih sportista, a pogotovo zanimljiv podatak je da nije izgubio 10 godina.

6. MAJK TAJSON

Najeksplozivniji bokser svih vremena. Svoju impresivnu karijeru je započeo 1985. godine, a završio ju je neslavno 2005. godine. Početkom devedesetih je bio nezaustavljiv. Ostvario je 50 pobeda, 44 ubojitim nokautima i 6 poraza. Nažalost, njegova karijera je isprepletana brojnim skandalima i porodičnim problemima, tako da nije iskoristio svoj pun potencijal.

5. DŽEK DEMPSI

On je definitivno jedan od najpopularnijih boksera u Americi. Na jednom njegovom meču je oboren rekord po broju posetioca. Naime, 1926. godine bilo je prisutno 104.943 posmatrača. Prvi je bokser koji je zaradio milion dolara i smatra se najbrutalnijim bokserom svog doba. Ostvario je 66 pobeda i 6 poraza.

4. DŽEK DŽONSON

Pionir modernog boksa se takmičio u periodu od 1897. do 1945 godine, i bio je prvi Amerikanac sa titulom svetskog šampiona u teškoj kategoriji pre Roja Džonsa i Muhameda Alija. Bio je nesavladiv 10 godina, jer jednostavno nije umeo da padne. U vreme rasnih tenzija u SAD-u bio je najpoznatiji Afroamerikanac i glas manjine. Pobedio je u 73 meča, 40 nokautom i imao je 13 poraza.

3. ŠUGAR REJ ROBINSON

Tukao se u ringovima širom sveta od 1940. do 1965. godine, a smatra se jednim od najboljih boraca u okviru svoje kategorije. Ostvario je spektakularan broj od 173 pobede sa 109 nokauta i 6 mečeva gde nije bilo pobednika. Smatra se i najvećim prirodnim talentom koji je svet video.

2. DŽO LUIS

“Smeđi bombarder”, kako su ga zvali, bio je jedna od prvih američkih ikona. Dobio je protivnike 66 puta a izgubio je u samo tri meča. Bio je nacionalni heroj Amerike i simbol ponosa. Tokom Drugog svetskog rata, njegovi mečevi su imali socijalnu, političku i moralnu komponentu. Bio je nada crne manjine koja ga je opevala u mnogim bluz pesmama.

1. MUHAMED ALI

Najveći od najvećih boksovao je u eri od 1960. do 1981. godine. Svaki aspekt njegovog boksa bio je veličanstven. Bio je iskren, uzbudljiv i naprosto jedinstven. Uz to, u boks je uveo zabavu, a njegove pres konferencije pre mečeva su ostale neponovljive. Ostvario je 56 pobeda, 37 nokautom i samo 5 poraza. Neki od njegovih mečeva i dalje se pamte, pogotovo dueli sa Frejzerom i Formenom koji su postali istorija ove plemenite discipline.

Veliki deo života posvetio je promociji ljudskih prava i borbi protiv ratne politike.