Muška priča

12 najvećih rok legendi svih vremena

Autor Men'S Health

Pevač britanske grupe Queen, Fredi Merkjuri, jedan je od najomiljenih rok muzičara svih vremena

Freddie Mercury (1946-1991), singer with Queen, standing in front of a drumkit as he sings into a microphone on stage during a live concert performance by the band at the National Bowl in Milton Keynes, England, United Kingdom, on 5 June 1982. (Photo by Fox Photos/Hulton Archive/Getty Images)
Izvor: Fox Photos/Hulton Archive

FREDI MERKJURI

Pevač britanske grupe Queen, Fredi Merkjuri, jedan je od najomiljenih rok muzičara svih vremena. Iako grupa i dandanas postoji, mnogi miljenici pesama grupe Queen se slažu da je Fredi bio i ostao večni simbol ove grupe.

Lucidan, nepredvidiv, ekcentričan, Fredi Merkjuri je uspešno koketirao sa žensko-muškim načinom oblačenja i uvek izazivao pažnju i dospevao u žižu interesovanja.

BRUS SPRINGSTIN

Dugogodišnji pevač grupe E St. Band, koji danas nastupa kao solo izvođač i gitarsta, predstavlja takođe jedno od najpoznatijih rok imena na muzičkoj sceni. Smatran je naslednikom Elvisa Prislija, Pita Sigera i Bob Dilana.

Njegove pesme govore o ozbiljnim socio-političkim temama, posebno tretirajući probleme američke radničke klase.

MIK DŽEGER

Mik Džeger je frontmen jedne od najpoznatijih rok grupa na celom svetu Rollingstones, koja postoji čitave 53 godine.

Poznati pevač, uprkos tome što ima 71 godinu i dalje energično i živahno skakuće po sceni u ritmu svojih najpoznatijih pesama, a prvi sinonimi za Mik Džegera su uglavnom ekcentričnost, specifičan način oblačenja, pune usne i naravno moćan glas.

ROBERT PLANT

Premda danas nastupa kao solo izvođač, ovaj britanski rok pevač i tekstopisac, najpoznatiji je po tome što je pevao u grupi Led Cepelin.

Robert Plant je poznat po specifičnoj vokalnoj tehnici i moćnom, snažnom glasu, koji izaziva najjačei najdublje emocije.

BONO

Pol Dejvid Hjuson, poznatiji pod pseudonimom Bono ili Bono Voks je irski muzičar i frontmen grupe U2.

Bono je mnogo doprineo popularnosti ove grupe, zahvaljujući svojoj iskrenoj emociji, lirskom glasu u kombinaciji sa dubokim tekstovima i energičnosti na sceni.

STIVEN TAJLER

Možda ga većina pamti kao oca lepotice Liv Tajler, ali Stiven Tajler je vremešan i energičan pevač grupe Aerosmith. Po senzibilitetu i godinama blizak Miku Džegeru (ima 67 godina), Stiven poseduje energiju dvadesetogodišnjaka, koji na sceni praši i skače.

Poznat je po svom promuklom glasu velikog raspona, zbog kojeg su ga često nazivali Demonom vrištanja. Otpevao je jednu od najemotivnijih pesama svih vremena Don’t wanna miss a thing.

KURT KOBEJN

Član Kluba 27, odnosno poznatih muzičara, koji su preminuli u 27. godini, Kurt Kobejn je bio pevač i gitarista benda Nirvana.

Većina ga pamti po porocima i nesrećnoj sudbini, a mi ga pamtimo po dobroj muzici i težini koja se oseća u njegovom glasu.

TOM JORK

Tom Jork je engleski muzičar, frontmen i tekstopisac alternativne rok grupe Radiohead. Često je proglašavan jednom od najuticajnijih ličnosti u muzičkoj industriji, a nalazi se i na listi 100 najvećih umetnika svih vremena časopisa Rolingstone iz 2005. godine.

Poznat je po karakterističnom glasu, falsetu i velikom rasponu glasa.

MORISI

Engleski muzičar i tekstopisac Stiven Patrik Morisi, najpoznatiji je kao frontmen grupe TheSmits. Iako je relativno brzo došlo do raspada grupe, Smits su ostali jedan od najvećih rok grupa, a Morisi je ostao zabeležen kao jedan od najvećih inovatora u indi muzici, kao i jedan od najuticajnijih umetnika svih vremena.

DŽOJ RAMONE

Ramone je ostao upamćen kao pevač i tekstopisac pank rok benda Ramones, jedne od 100 najvećih grupa svih vremena (prema listi časopisa Rollingstone), a 2002. godine su ušli i u Rokenrol kuću slavnih.

DŽON LENON

Džon Lenon je bio frontmen grupe Bitlsi, jedne od najvećih pop, rok grupa ikada.

Njegov život i smrt su izazvali mnogo kontroverzi i spekulacija, ali je činjenica da predstavlja muzičku ikonu 20. veka, koji je uz ostale članove Bitlsa, napravio revoluciju u muzici donevši nešto sasvim novo.

DŽIM MORISON

Legendarni Džim Morison je bio pevač grupe The Doors, grupe koja je propagirala psihodelični rok.

Poznat po nonšaltnom stavu, psihodeličnim tekstovima i bluz glasu, Džim Morison će ostati večno upamćen kao najbolji među najboljima.