Muška priča

Sagorevači masti: Treba li ih upotrebljavati?

Autor Men'S Health

Oni su popularna opcija za svakog ko želi da brzo izgubi kilograme.

Oni su popularna opcija za svakog ko želi da brzo izgubi kilograme.

Većina reklama obećava da biste se primenom ovih magičnih pilula brzo oprostili od velikog broja masnih naslaga, dok sedite za kuhinjskim stolom. Zapravo nije istina. Oni su dizajnirani da ubrzaju gubljenje na težini kada se kombinuju sa zdravom ishranom i redovnim vežbanjem.

Sagorevači masti sadrže sastojke koji vam pomažu da suzbijete apetit i da se osećate puni energije, dok ishranu treba da ograničite na određeni broj kalorija.

Čaki ako vaš metabolizam radi sjajno i ako je vaš apetit pod kontrolom, moraćete da uložite mnogo volje.Bez obzira kolike rezultate ste dobili uz pomoć sagorevača, vaš dalji uspeh će takođe zavisiti od volje. Ti si taj koji treba da donese odluku da li će posustati pred ukusnim kolačićem, krofnom ili nekim drugim porokom.

ŠTA SU ONI?
Takođe su poznati i kao termogenici, a mešavina su lekovitog bilja i stimulansa koji neznatno povećavaju telesnu temperaturu, koja vam može pomoći da sagorete više kalorija tokom vežbanja.

ŠTA ONI RADE?
Neki jednostavno spale kalorije u vidu toplote. Drugi tvrde da stimulišu oslobađanje adrenalina, ubrzavaju metabolizam ili deluju tako da smanjuju apetit. Dokazano je da oni mogu da deluju ograničeno.

’’Pažljivim unosom kalorija i kombinacijom sa vežbama će proizvesti bolje rezultate mršavljena, na dući rok.’’ Kaže stručnjak za ishranu, Anita Bin.

KO BI TREBALO DA KONZUMIRA SAGOREVAČE?
Sagorevači mogu da podignu nivo kortizola – hormona stresa, tako da ako patite od anksioznosti moglo bi doći do pogoršanja. U tom slučaju, prvo konsultujte lekara.

KOLIČINA?
Pratite upustva na boci, ali budite oprezni ako ih dugo upotrebljavate.

’’Koristite ih 14 dana, pa 14 dana napravite pauzu. Napravite po dva takva ciklusa na svakih osam nedelja’’, savetuje Marš.

KADA?
Većina njih sadrži kofein i učiniće te nervoznim, tako da je najbolje da ih uzimate ujutru. Nikada sagorevače ne uzimajte posle 2 sata popodne jer oni mogu da utiču na spavanje. Osim toga, pratite preporuku sa flaše.

NEŽELJENI EFEKTI?
Uzimajući veoma visoke doze efedrina, mogu imati ozbiljne posledice kao što su lupanje srca, anksioznost, nesanica, povraćanje i vrtoglavica. Biljne alternative su generalno sigurnije, ali i sa njihovim visokim dozama možete dobiti neželjene efekte kao što su povišen krvi pritisak ili srčane smetnje.

KOJE SU ALTERNATIVE?
Ako sagorevači nisu za vas, nudimo vam najbolje alternative sagorevača masti koje se mogu pronaći na tržištu…

L – carnitine

Šta je?

Mobilizator masti

Zašto ga uzimati?

Ako je vaš prioritet sagorevanje masti tokom treninga, onda one prvo moraju da se mobilišu. L – carnitine je amino kiselina odgovorna za prenos masnih kiselina u mitohondrije.

Kako se koristi?

Uzmite jednu dozu od 500 – 3000mg pre treninga, da bi obezbedili da se prenese maksimalna količina raspoloživih masti koje će da se sagore u toku treninga. To je posebno korisno ako trenirate u toku posta ili u toku manjeg unosa ugljenih hidrata, jer je tada oksidacija masti već uvećana.

Zeleni čaj

Šta je?

Dijetetsko piće

Zašto ga uzimati?

Zeleni čaj je jedan od najboljih prirodnih sagorevača masti koji će našem metabolizmu zadati udarac. On je takođe dobar antioksidant i povezan je sa sprečavanjem svega, od srčanog oboljenja do Alchajmerove bolesti.

Kako se koristi?
Ubacite ovaj čaj u svoju redovnu ishranu.