Muška priča

Da li je sa vašim penisom sve u redu?

Autor Men'S Health

Do sada ste sigurno upoznali svoj penis i deluje bam uglavno normalno.

Do sada ste sigurno upoznali svoj penis i deluje bam uglavno normalno. Međutim, postoji osoba koja vašem „paketu“ može pronaći manu, a da to nije vaša lepša polovina. U pitanju je urolog.

Eksperti za penis otkrivaju vam naizgled uobičajne pojave koje vam ustvari mogu napraviti velike probleme ako ih na vreme ne prepoznate i kkrenete sa lečenjem.

Ako bilo šta sa ove liste pronađete kao svoj problem, obavezno posetite svog doktora.

RANICA NA PENISU
Primetili ste crvenkastu ranicu na vratu vašeg penisa, odmah ispod glave. To može da bude mala povreda kože . Ali ako ranica nije bolna, osetljiva ili ako niste imali seks nedavno ili bilo šta što bi izazvalo takvu reakciju mogao bi biti znak raka penisa, objašnjava Rajan Terlecki, urolog u jednoj američkoj klinici.

Ako se rak otkrije dovoljno rano, operacija i adekvatno lečenje može rešiti ovaj problem. Ali ako čekate predugo, deo ili ceo penis može biit otklonjen, upozorava Terlecki.

TESNA KOŽICA
Kožica na vašem penisu je tesna, kao kada ste obukli tek opranu košulju, a uočili ste i bele mrlje i nije vam jasno da li je to uobičajna pojava ili bi trebalo da povedete računa. Bez obzira da li osećate bol ili ne verovatno se radi o bolesti zvanoj lichen sclerosus – kožno oboljenje koje može biti uzrokovano poremećajem hormona ili padom imunog sistema.

Posebno trebaju obratiti pažnju momci koji nisu neobrezani ili oni koji imaju problema dok mokre.

Ako se ne leči, ovo kožno oboljenje može dovesto do kancera ili da blokira vaš urinarni trakt.

ZAKRIVLJENA EREKCIJA
Zakrivljen penis nije nužno i razlog za zabrinutost. Zakrivljenost penisa je jako česta, a penis najčesće ide na levo. Međutim, ukoliko primetite da je ta zakrivljenost veća od uobičajne i osećate neku težinu ispod kožice možda bolujete od Pejronijeve bolesti.

Pejronijevu bolest karakteriše specifična zakrivljenost penisa zbog potkožnih lezija koje dolaze u obliku tvrdih skupina vezivnog tkiva.

Ako se ne leči dolazi do bolnih odnosa i veće zakrivljenosti u nekim slučajevima može dovesti i do preloma.

Lečenje zavisi od težine slučaja, ali uključuje injekcije pa čak i operaciju.

KRV U MOKRAĆI
Ukoliko primetite krv u mokraći to može biti znak da imate kamen u bubregu ili proširenu prostate.

„Krv u mokraći je znak kancera, dok se ne dokaže suprotno“, upozorava doktor Sanstejn. Ako je vaša mokraća u redu, ali ste zapazili neku mrlju krvi na svojim boksericama nemojte se odmah zabrinuti.

Proverite svoje mošnice da li su u redu. Moguće je da su se pojavilji angikeratomi na mošnicama. Oni su potpuno benigni, a u pitanju su umnoženi krvni sudovi koji izgledaju kao sitne papile raspoređene po koži.

Međutim ako primetite da su grupisane zajedno i svrbe, možda se radi o Pegetovoj bolesti i obavezno se obratite lekaru.

ČVORIĆI NA TESTISIMA
Za momke između 15 do 35 godine, rak testisa je najčešći oblik te bolesti, tvrdi Sanjstejn. Znake je teško prepoznati, jer se javljaju u obliku bezbolnih čvorića. Ako se primete na vreme, 99% pacijenta se izleči. Sanstejn predlaže da momci redovno pregladaju svoje testise ne bi li uočili neku abnormalnost.