Muška priča

Statistika: Ko je najbolji fudbaler svih vremena?

Autor Men'S Health

Nema sumnje da svaki ljubitelj fudbala ima svoje mišljenje, ali mi ćemo vam približiti sve aspekte – od broja osvojenih titula preko golova do trajanja karijere.

Nema sumnje da svaki ljubitelj fudbala ima svoje mišljenje, ali mi ćemo vam približiti sve aspekte – od broja osvojenih titula preko golova do trajanja karijere.

GOLOVI

Za početak, pogledajmo broj golova, parametar koji mnogi smatraju ključnim argumentom.

  • Maradona: 340 golova u 679 utakmica
  • Mesi: Trenutno više od 440 u više od 550 utakmica
  • Pele: 757 golova u 812 utakmica
  • Ronaldo: Trenutno više od 460 u više od 700 utakmica

* Pele je prekoračio brojku od 1.000 golova, ali to uključuje veliki broj nezvaničnih prijateljskih mečeva u dresu Santosa koje je odigrao širom sveta. Mesi i Ronaldo se približavaju brojci od 500 golova, dok Maradona najviše zbog svoje pozicije na terenu nije zabeležio veći broj. Uz to, on je i najniži u ovoj kategoriji (165 cm).

NAJBOLJI KLUPSKI IGRAČI

  • Maradona: 3 titule prvaka, nijedna kontinentalna titula
  • Mesi: 6 titula prvaka, 3 kontinentalne titule
  • Pele: 7 titula prvaka, 2 kontinentalne titule
  • Ronaldo: 4 titule prvaka, 2 kontinentalne titule

Legenda Liverpula Džejmi Karager, sada poznati komentator na televiziji, analizirajući status Mesija među najboljima smatra da je napadač Barselone najbolji klupski igrač svih vremena, što statistika podržava. Ronaldo je imao veliku ulogu u Realovom osvajanju titule prvaka Evrope prošle sezone, kao i svoje prve titule sa Mančester Junajtedom 2008. godine.

Maradona se ne može pohvaliti ovim brojem titula, ali ostaće upamćene njegove dve titule Serija A – 1987. i 1990. godine s, tada autsajderom, Napolijem. Podigao je i trofej Kupa UEFA 1989.

Pele nikad nije ovojio neko evropsko takmičenje jer ga nikad nije ni igrao, ali zato je dva puta uzeo Kopa Libertadores sa Santosom. Godine 1962. igrao je dvomeč s Benfikom, tadašnjim evropskim prvakom i savladao ih uz pet golova.

TITULE NA SVETSKOM PRVENSTVU

  • Maradona: 1986.
  • Mesi: nijedna
  • Pele: 1958, 1962. i 1970.
  • Ronaldo: nijedna

Ovo je područje u kojem sadašnji igrači jednostavno ne mogu da pariraju legendama iz prošlosti.

Mesi je na prošlom Svetskom prvenstvu bio blizu osvajanju titule, ali ga je u finalu zaustavila sjajna Nemačka. Proglašen je najboljim igračem turnira, po mnogima nezasluženo. Kristijano Ronaldo se prilično muči na velikim takmičenjima i nikako ne uspeva da ponovi finale Evropskog prvenstva 2004. godine u rodnom Portugalu.

Pele je, s druge stane, ispisao istoriju Svetskih prvenstava, pogotovo 1958. godine u Švedskoj, kada je sa samo 17 godina proglašen za najboljeg igrača turnira. Godine 1970. bio je član brazilske reprezentacije koja se smatra najboljim timom u istoriji fudbala. Maradona je s Argentinom osvojio svetsku titulu 1986. i bio najbolji igrač svoje ekipe.

TRAJANjE KARIJERE

Maradona: 1977-1994.

Mesi: 2005-

Pele: 1957- 1971.

Ronaldo: 2003-

Maradona je imao dosta privatnih problema i na neslavan način je završio svoju sedamnaestogodišnju međunarodnu karijeru. Pele je svoj status popravio odlaskom u Njujork Kosmos, gde je popularisao fudbal u Americi i produžio svoju karijeru.

Tokom proteklih sedam godina, Zlatnu loptu su osvajala isključivo dvojica najvećih zvezda današnjice – Mesi i Ronaldo. Uz to su bili najbolji strelci Lige šampiona u tom vremenu.

Nema nikakve sumnje da je pred njima još dosta vrhunskih sezona, na radost svih ljubitelja sporta.

ZAKLjUČAK

Imamo li onda odgovor ko je najbolji od ove četvorice? Pa… ne baš. Svaki od njih je jednostavno neverovatan. Pele je pomerio granicu u svoje vreme, Maradona u svoje, a ko zna šta ćemo u budućnosti još videti od Mesija i Ronalda.

Videli ste brojeve i presudite sami. Šta mislite – ko je najbolji fudbaler svih vremena?