Muška priča

Nega kose za muškarce

Autor Men'S Health

U ovom vodiču donosimo u tri koraka osnove pranja i sušenja kose, i objašnjavamo najbolje i najsigurnije načine kako se brinuti o svojoj kosi.

U ovom vodiču donosimo u tri koraka osnove pranja i sušenja kose, i objašnjavamo najbolje i najsigurnije načine kako se brinuti o svojoj kosi.

PRANJE
Proverite temperaturu vode. Hladan tuš ujutro će vam podstaći cirkulaciju, ali neće biti naročito učinkovit u otapanju prljavštine u kosi. Ako je, pak, prevruć – riskirate opekline.

Kada ste namestili optimalnu temperaturu, iscedite na ruku količinu šampona veličine kovanice. Korišćenje previše šampona neće pomoći da kosa buda čišća, samo će napraviti više pene koju je teže isprati.

Mnogi muškarci ne ispiraju dovoljno kosu, ostavljajući na glavi šampon i ostatak sebuma koji kosu čini suvom i bez volumena. Najbolji način da dobro isperete kosu je da je ispirate najmanje 30 sekundi trljajući je prstima. To je znatno učinkovitije nego da glavu samo stavite pod tuš ili da je samo potopite u prljavu vodu iz kade.

Mnogi muškaci ne nanose regenerator nakon šamponiranja. Ali vi ne želite da budete „mnogi muškarci“. Dobar regenerator ispraviće kutikule kose za mek i sjajan izgled. Iscedite količinu regeneratora veličine kovanice na dlan i protrljajte – nikada ga ne nanosite direktno na kosu ili vlasište! Umasirajte proizvod direktno na vrhove kose, gde su oštećenja najveća. Za razliku od šampona, pre ispiranja regenerator treba minut-dva ostaviti na kosi.

SUŠENJE
Najbolji način da dovršite dobro pranje kose jeste da je prosušite peškirom i ostavite da se prirodno osuši. To baš i nije uvek praktično, naročito ako ste u žurbi ili imate dugu kosu. Iako fen za kosu zvuči kao brzo i jednostavno rešenje, intenzivna toplina može oštetiti kosu pa ona može postati krhka i ispucala.

Kako biste izbegli oštećenja kose, razmislite o ova četiri saveta za sušenje:
1. Uvek prvo protrljajte kosu peškirom kako ne bi bila potpuno mokra.
2. Držite fen za kosu najmanje 15 cm od kose i pomerajte ga stalno napred-nazad kako ne biste presušili ili spalili kosu.
3. Oduprite se iskušenju da namestite fen za kosu na najjači stupanj, jer je to najbolji način da oštetite i spalite svoju kosu.
4. Postoje mnogi dobri proizvodi koji će vam pomoći da zaštitite svoju kosu od oštećenja uzrokovanih toplinom, ali možda ćete ipak želeti da nanesete proizvod za oblikovanje pre sušenja kose.

STILIZOVANJE
Oblikovanje u potpunosti zavisi od teksture i načinu na koji vam je kosa ošišana. Pošto bi bilo nemoguće nabrojati sve različite tehnike oblikovanja za sve tipove kose, najbolje je da prvo pronađete proizvod koji će odgovarati vašem tipu kose. Ali odakle početi? U današnje vreme možete pronaći paste, kreme, gelove, voskove, pomade, pa čak i penu. Obasnićemo vam šta je sve na raspolaganju modernom muškarcu:

VOSAK: Savršen za sveprisutne kratke frizure jer dodaje sjaj, teksturu i pruža umerenu čvrstoću. Izbegavajte ga ako imate dužu kosu jer može opteretiti kosu. Zapamtite da vosak morate obvezno zagrejati među dlanovima pre nanošenja.

GEL: Idealan za oblikovanje kose u “ekstremne” frizure. Mnogi gelovi pružaju “mokar izgled” i omogućuju čvrstoću i sjaj. Izbegavajte ih ako imate retku kosu jer će vaše vlasište u tom slučaju biti vidljivije.

PASTA: Odlična za dobijanje teksture. Paste su prilagodljive i često se mogu i naknadno “prilagođavati”, što vam omogućuje da tokom dana popravljate frizuru bez potrebe za dodatnim nanošenjem.

SPREJ ZA KOSU: Poput tekuće gume, sprej je odličan za volumen i čvrstoću. Pazite ipak da njime ne preopteretite kosu jer bi mogao ostaviti talog koji nekoga može asocirati na perut!

KREMA: Idealna za kovrdžavu ili grubu kosu koja je oštećena fenom. Kosu će učiniti sjajnijom i glađom.

GLINA: Veoma gust proizvod, pogodan za dodavanje teksture. Baš kao i glina za skulpture, ovaj proizvod koristite za oblikovanje kose u željeni oblik.