Muška priča

Šta se zaista događa u slučaju preloma penisa?

Autor Men'S Health

Reč je o teškoj povredi penisa u erekciji, do koje obično dolazi tokom savijanja.

Već smo razrešili sve dileme – fraktura penisa je zaista moguća, verovali ili ne. Međutim, s obzirom na to da u polnom organu nema kostiju, fraktura penisa nije isto što i, recimo, prelom ruke.

Reč je o teškoj povredi penisa u erekciji, do koje obično dolazi tokom savijanja.

POČNIMO OD OSNOVA

Penis se sastoji od tri cilindrična kanala. Dva veća dopremaju krv do samog organa i ostvaruju erekciju. “Koža” tih balona – tunica albuginea – čini da se tkivo lakše skuplja i širi tokom erekcije. Treći, manji kanal, nalazi se u samom centru penisa, a reč je o, zapravo, mokraćnoj cevi, koja služi za eliminaciju urina.

Kada se uzbudimo, krv počne da struji kroz dva veća kanala, a samim tim i pritisak raste. To penis čini krućim i on se teško zavija. Ukoliko pri toj situaciji dođe do nekog vida sile, poput recim slučajnog udarca u perineum ili tokom neopreznog seksa, može doći do preopterećenja.

Tkivo koje okružuje organ i trpi veliki pritisak, u jednom momentu ne može da izdrži dalji pritisak, pa dolazi do rupture.

Kada penis nije u erekciji, on lakše podnosi savijanje.

KOJI SU SIMPTOMI FRAKTURE?

Ukoliko dođe do frakture penisa, to ćete odmah osetiti. Jedan od najčešćih simptoma jeste zvuk pucketanja, odnosno cepanja tkiva. Gotovo momentalno ćete izgubiti erekciju, a zatim sledi oticanje, pojave tamnih modrica i, naravno, bol. Užasan, užasan bol. Doći će i do oštećenja mokraćne cevi, što će dovesti do pojave krvi u urinu.

ŠTA DA RADITE KADA DOĐE DO FRAKTURE?

Prvi korak, naravno, mora biti poseta lekaru, bez ikakvog osećaja stida. Lekarski pregled uključuje pregled uretre, magnetnu rezonancu i rendgen. U nekim slučajevima se obavlja i cistoskopija. Ukoliko vam stručnjak dijagnostikuje frakturu penisa, 72 sata od trenutka preloma će (najčešće) uslediti operacija.

Imajte na umu da će i operacija i oporavak trajati znatno duže i biti bolniji ukoliko odugovlačite odlazak lekaru. Imajte na umu da period oporavka od operacije traje između četiri i šest nedelja i da je za to vreme seks potpuno zabranjen.