Muška priča

Evo kako usporavate vaš napredak

Autor Men'S Health

U potrazi za iskslesanim trbušnjacima i nateknutim bicepsima, više ne mora zvek da znači bolje.

U potrazi za iskslesanim trbušnjacima i nateknutim bicepsima, više ne mora zvek da znači bolje. U stvari nekada može da se dogodi da vas naporan rad još više odalji od vaših ciljeva i idealne fizionomije. Pretreniranost, o kojoj smo već posali, može da rezultira samanjenjem hormona koji su vam neophodni za izgradnju mišića. Oni koji nastave da treniraju iz sve snage mogu da se nađu čak i u stanju depresije. Kako biste vi izbegli sumorno raspoloženje, izbegavajte ove greške.

PREVIŠE VEŽBI
Mnogi momci u potrazi za boljim izgledom napakuju svoje treninge sa gomilom vežbi koje su osmišljene tako da pogode mišiće iz svakog mogućeg ugla. U stvarnosti, većina tih vežbača napravilo bi mnogo veći uspeh fokusirajući se na osnovne vežbe, nego što dodaju 12 vežbi za grudi. Umesto što zatrpavate vaš trening gomilom vežbi gokusirajte se na 4-5 vežbi sa kojim ćete podizati veća opterećenja sa više serija, naravno pre toga usavršite tehinku.

PREČESTO TRENIRATE
Ukoliko idete svaki dan u teretanu, veoma brzo ćete videti pad u vašim performansama, što će vas na kraju dovesti do onog depresivnog stanja o kojem smo već pričali. Vašem telu je neophodan odmor kako bi se oporavilo od vežbanja. Početnici će videti orgromne rezultate ako idu samo tri puta nedeljno u teretanu. Srednji i napredni nivo vežbača može da ide tri do četiri puta nedeljno, ali naravno ne smeju da zaborave na oporavak. Dane između treninga gledajte da provedete u ležećem položaju, dakle što manje teških vizičkih aktivnosti. Šetanje, joga ili lagano istezanje su dobre alternative ukoliko želite da se krećete dok se vaši mišići oporavljaju.

PREVIŠE KARDIA
Naravno ukoliko želite da smršate, kardio ne bi trebalo da se zapostavi, ali ako želite da poboljšate snagu i veličinu, kardio ne bi trebalo da čini osnovu vaših treninga. Vaš kardio trebalo bi da oponaša vaše treninge snage. To znači da bi vaše vreme na traci trebalo da uključuje intervale sa periodima intenzivne aktivnosti koju prate periodi laganog trčanja ili šetnje. Intervali sa velikim intenzitetom povećavaju proizvodnju hormona koji su odgovorni za izgradnju mišića i pogađa velika mišićna vlakna, a takođe je i sjajna kardio vežba.

PREOPTEREĆENJE
“Go big or go home” mentalitet koji nas tera da damo sve od sebe u teretani, ponekad može da izazove pad u performansi. Veom slično prečestom treniranju, stalnim guranjem tela do limita, zanemaruje se potreba za oporavkom. Odgovarajući plan treninga trebalo bi da obuhvati nedelje sa visokim intenzitetom, ali i nedelje sa manjim opterečenjima ili bez ikakvog opterećenja, na vama je da isprobate oba. Li Bojs, trener čije savete možete da pogledate na LeeBoyceTraining.com, preporučuje nedelju treniranja sa manjim opterećenjima svake osme nedelje, kako bi vam performanse ostale na zavidnom nivou.

GUBLJENJE VREMENA
S obzirom da se manjak vremena kotira kao najveći izgovor za odlazak u teretanu, neverovatno je koliko ljudi gubi vreme u teretani brbljajući sa ostalim vežbačima ili gledajući u telefon. Bojs tvrdi da bi prosečna osoba morala da završi pun trening za 45 minuta, ne računajući zagrevanje pre i istezanje posle treninga. Da biste ispunili ovaj zahtev ponesite štopericu, nakon svake završene vežbe pustite štopericu neka radi svoje. Ako želite da podignete nivo kondicije, onda podesite štopericu na 60 sekudni, ako želite masu onda na dva minuta, kada štoperica završi svoje, bacite se na sledeću seriju.