VAŽNO: Igračke među najopasnijim proizvodima | Mondo Portal

  • Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.
Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Porodica i roditeljstvo

VAŽNO: Igračke među najopasnijim proizvodima

Izvor mondo.rs
Izvor mondo.rs

Najviše povučenih igračaka - 53 posto, proizvedeno je u Kini, a 26 posto bilo je iz Evropske unije.

Izvor: MONDO/Predrag Vujić

Spiner, igračka koja je prošle godine postala veoma popularna među decom širom sveta, može predstavljati zdravstveni rizik, objavila je Evropska komisija u redovnom godišnjem izveštaju o opasnim proizvodima.

Evropska komisija je prošle godine s tržišta povukla 11 modela spinera zbog toga što nisu ispunjavali evropske bezbednosne standarde za igračke.

Komisija svake godine objavljuje izveštaj o opasnim proizvodima koje treba zabraniti, povući s tržišta ili na koje treba upozoriti. Na listi se može naći sve ‒ od igračaka, preko odeće i kozmetike, do automobila i mašina.

Najčešće se, ipak, ukazuje na igračke, jer često imaju sitne delove kojima se mala deca mogu ugušiti ili sadrže opasne hemikalije. Prošle godine najviše takvih proizvoda, 53 posto, proizvedeno je u Kini, a 26 posto bilo je iz Evropske unije.

Izveštaj Evropske komisije o Sistemu brzog upozoravanja na opasne neprehrambene proizvode, objavljen 12. marta, pokazao je da su nacionalne vlasti u 2017. godini više od 2.000 puta upozorile na opasne proizvode.

Pročitajte: Igračka koja je zgorzila Selmu Hajek

Evopska komesarka za pravdu, potrošače i rodnu ravnopravnost Vera Jurova istakla je na predstavljanju izveštaja da evropska potrošačka prava garantuju da se u EU prodaju samo bezbedni proizvodi - ako to nije slučaj, Sistem brzog upozoravanja podstiče vlasti da odmah reaguju i uklone svaki proizvod koji može da prouzrokuje povredu.

"Zahvaljujući tom sistemu, čuvamo našu decu i sprečavamo saobraćajne nesreće sa fatalnim ishodom na našim putevima. To je dobar primer kako efikasno sprovoditi pravila potrošača EU", rekla je Jurova.

U Sistem brzog informisanja o opasnim proizvodima u 2017. godini upućeno je 2.201 upozorenje koje je iniciralo gotovo 4.000 mera, poput povlačenja proizvoda sa tržišta. To je, navela je Evropska komisija, dokaz da nacionalne vlasti budno prate upozorenja u Sistemu i preduzimaju sve neophodne mere da pomognu da tržište bude bezbedno za potrošače, piše RTS.

Kako se navodi, potrošači sve više kupuju proizvode direktno od trećih zemalja. Potrebno je osigurati da i ti proizvodi ispunjavanju standarde bezbednosti EU.

Mnogi od proizvoda na koje je ukazno kroz Sistem, prodaju se i preko onlajn platformi. Komisija stoga podstiče saradnju sa međunarodnim partnerima i onlajn platformama želeći da osigura da opasni proizvodi ne stignu do potrošača u EU. U tom cilju, Komisija je 1. marta objavila preporuke sa nizom operativnih mera.

Pročitajte: Istorija igračaka - od plišanih meda do elektronike

U prethodnoj godini najčešće se ukazivalo na sledeće opasne proizvode:

- igračke (29 odsto)

- motorna vozila (20 odsto)

- odeća, tekstil i modni proizvodi (12 odsto).

Gledano prema riziku, najčešće se upozoravalo na rizik od povređivanja (28 odsto) a zatim na opasnost od hemikalija (22 odsto).

Najviše upozorenja u Sistem stiglo je iz Nemačke ‒ 354 ili 16 odsto, a slede Španija sa 222 (10 odsto) i Francuska sa 191 (9 odsto).

Sistem brzog upozoravanja na opasne neprehrambene proizvode funkcioniše od 2003. g. U njemu učestvuje 31 zemlja ‒ 28 članica Evropske unije i Island, Lihtenštajn i Norveška.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Gaga

Pazite se "sanerskih parfema"!!! Ja lecim vec godinu dana kozu na vratu!

HOROSKOP

KOLUMNE

KUHINJA