Luka i Sofija su najpopularnija imena u Srbiji | Mondo Portal

  • Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.
Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Porodica i roditeljstvo

Luka i Sofija su najpopularnija imena u Srbiji

Izvor mondo.rs
Izvor mondo.rs

Već nekoliko decenija, u modi su kratka imena za devojčice, nalik za nadimke, dok se dečacima daju tradicionalna imena.

U poslednjih godinu-dve sve je više devojčica koje se zovu Ema, Una, Anja, Tea, Iva, dok dečacima daju imena apostoja i svetaca, mada se još "dobro drže" Stefan, Lazar, Filip i Vuk.

Najnovija potvrda teze da su Srbi "nebeski narod" stiže iz Republičkog zavoda za statistiku - imena koja naši sugrađani najčešće daju svojim sinovima upravo su imena hrišćanskih svetaca, krsnih slava i apostola.

Na tronu popularnosti i dalje suvereno stoji ime Luka, a za njim slede Stefan, Lazar, Filip, Vuk i Nikola. Najveći broj devojčica koje su prethodne godine iznesene iz porodilišta širom zemlje nose ime Sofija, a slede Dunja, Sara, Teodora, Milica i Nikolina, piše "Politika".

Onima koji vole da razmišljaju globalno, zanimljiv će biti podatak da je ime Sofija najpopularnije ime za devojčice na svetu.

Mali doprinos međunacionalnom poverenju mogao bi da učini baš neki Luka, s obzirom da je to trenutno najpopularnije muško ime u Srbiji i u Hrvatskoh, a nalazi se među deset najpopularnijih i u Sloveniji.

Gordana Bjelobrk, šef Odseka za demografiju Republičkog zavoda za statistiku, primećuje da već tri decenije vlada "moda" da se devojčicama daju kratka imena koja po formi podsećaju na nadimke, a dečacima tradicionalna imena.

"Nikad nismo imali ovoliko kratkih ženskih imena, koja po formi podsećaju na nadimke. Mislim da je taj trend internacionalizacije ženskih i tradicionalizacije muških imena počeo devedesetih godina. Međutim, ako pogledamo poslednjih poka veka, u našoj zemlji rođeno je najviše dečaka sa imenima Dragan, Milan, Aleksandar, Zoran i Nikola, a najvećih broj devojčica nosi ime Milica, Jelena, Marija, Mirjana i Dragana", naglašava sagovornica "Politike".

Pogled u publikaciju Republičkog zavoda za statistiku "Najčešća imena i prezimena" otkriva da su Dragan i Milica imena koja u srpskom rodoslovu imaju status večnosti. Zanimljiva geografija govori da u Beogradu živi najviše onih čije je ime Aleksandar, dok u Novom Sadu prednjači Milan. Ivan je najčešće ime u Subotici, a u Novom Pazaru Edin.

Dragan je i danas na prvom mestu u Zrenjaninu, Zapadnoj Srbiji, Valjevu, Kraljevu, Šumadiji, Boru, Nišu, Pirotu, Vranju, Požarevcu, Zaječaru.

U Subotici Ivana po brojnosti slede Jozef, Nikola, Ištvan i Robert, a imena decojčica najčešće su Maria, Ana, Jelena, Eržbet i Ilona.

U Novom Pazaru, pored Edina, u vrhu su i Emir i Enes, odnosno Emina, Amina, Azra, Fatima i Sabina.

Ako bismo pažljivo proučili istorijsku čitanku, videli bismo da roditelji i te kako prate modu kad je reč o davanju imena nasledniku - do 1940. najpopularnije muško ime u Srbiji bilo je Milan, a žensko Radmila.

Za vreme drugog svetskog rata i posle njega najveći broj dečaka dobio je ime Slobodan, a devojčica Radmila.

Inače, Slobodan i Petar su imena koja su najčešće davana nakon Drugog svetskog rata, kada su roditelji preko imena naslednika veoma jasno opredeljivali za monarhiju ili socijalizam. To su bila dva najpopularnija muška imena sve do polovine šezdesetih, kada su se izdvojila imena Dragan i Zoran. Pedesetih i šezdesetih godina Dragan, Ljiljana i Snežana postaju najpopularnija imena u Srbiji.

Sedamdesetih i osamdesetih na tronu popularnosti caruju Dejan i Jelena, da bi od 1991. do 2011. godine primat preuzeli Nikola i Milica. Iako su devedesete godine donele raspad zemlje, samo je muško ime Jug "preživelo" modu davanja imena po stranama sveta.

Sredinom devedesetih u modu su ušla kratka internacionalna imena - Ema, Una, Anja, Tea, Iva, Lea, Sara i Mila, a od 2000. godine i Dunja se nalazi među deset najpopularnijih imena za devojčice.

Internacionalno ime Sofija već tri godine nosi najviše novorođenih devojčica u Srbiji.

Oko 4.500 Beograđana imaju dva imena, koja se pišu rastavljeno, sastavljeno ili sa crticom.

U matične knjige prestonice upisani su, između ostalih, i Marko David, Dušan Miloš, Viktor Strahinja, Luka Konstantin, Nikola Jupiter, Stefan Lazar, Maksim Vid, ali i devojčice Zara Nikolina, Helena Marija, Anđelika Katarina, Vasilisa Nastasia, Anđela Zoe i Vidra Luna.

Ovo su najpopularnija imena u Srbiji

Tagovi

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

HOROSKOP

KOLUMNE

KUHINJA