Da bi obelodanile jelovnik u srpskim porodilištima, porodilje su se udružile i iz nekoliko bolnica uslikale doručak serviran tog dana, a fotografije su postavile na Twitteru - viršle, hleb, margarin, ni traga od voća i povrća.
Dva parčeta belog hleba sa malo kisele pavlake dodeljen je porodiljama u novosadskom porodilištu "Betanija". Viršlu uz beli hleb serviralo je beogradsko porodilište "Dragiša Mišović". Pola parčeta salame sa belim hlebom - u niškom porodilištu, a u "Višegradskoj" u Beogradu su uz hleb porodilje dobile margarin i med.
"Kakvog kvaliteta može biti mleko kojim dojimo bebe, ako smo jele viršle i hleb, sve puno aditiva", komentarisale su majke ispod fotografije doručka. "Ovo je sramota. Gde su voće i povrće?"
U svim porodilištima kažu da se jelovnik pravi u skladu sa materijalnim mogućnostima, tvrde i da se strogo vodi računa da u njemu budu proteini, ugljeni hidrati, voće i povrće.
Nutricionista Branka Mirković kaže da dobar jelovnik za porodilje mora da sadrži: krompir pire na puteru, barenu piletinu, supe, variva od povrća (ali ne ono koje nadima) i mnogo tečnosti. Uz to, sveže voće i povrće, kao i mnogo mlečnih proizvoda.
"Istu hranu jedu i dežurni lekari u porodilištu. Za ručak se dobija supa, povrće, meso, a ima i sezonskog voća", kaže za "Novosti" dr Dragan Stajić, upravnik Klinike za ginekologiju i akušerstvo Vojvodine, znane kao "Betanija".
"Jelovnik prave nutricionisti, a hrana se sprema u centralnoj kuhinji. Posebnu hranu dobijaju žene koje su porođene carskim rezom, a posebnu dijabetičari."
Nutricionista Branka Mirković kaže da nema opravdanja što se porodiljama daju suhomesnati proizvodi. "Parametar treba da budu bebe. Dakle, ono što se daje bebama, to mora i porodiljama, jer im od ishrane zavisi kakvo će biti mleko. Suhomesnati proizvodi su puni hemije i nedopustivi u ishrani za žene koje doje. Nije sve do materijalnih uslova. Mogu umesto viršle dati kačamak, bareno jaje, mladi sir, malo sveže paprike, šargarepu", kaže Mirkovićeva.