Do sada je, po zakonu, bila obaveza da se mališani do četvrte godine voze u auto-sedištu, međutim, kada se uskoro usvoje izmene zakona, deca će u specijalizovanim sedištima morati da budu sve dok ne pređu visinu od 135 centimetara. Deca starija od četiri godine moraće da koriste takozvane bustere, odnosno podmetače za sedenje, piše "Informer".

KORISNO: Kancelarija za dečja auto-sedišta

Cene auto-sedišta za decu kreću se od 4.000, pa sve do više od 30.000 dinara.

Direktor Srpskog komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović potvrdio je za taj list da su hitno potrebne izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja, kao i strože kažnjavanje vozača jer je to jedini način da se smanji stradanje dece.

"Istraživanja pokazuju da dve trećine vozača vezuju samo bebe i mlađu decu, dok stariji mališani često uopšte nisu vezani! Statistika o povredama i stradanju dece prilikom saobraćajnih nesreća u Srbiji je poražavajuća. Vrlo je važno da se i deca starija od četiri godine vezuju, a kada prerastu visinu od 135 centimetara, mogu da se voze i bez bustera, ali naravno vezana. Bezbedan prevoz dece u automobilima smanjuje rizik od povreda i do 70 odsto", kaže Okanović.

Proverite dečje auto-sedište ODMAH

Vožnja starije dece u specijalizovanom sedištu je važna jer, kako objašnjava Okanović, zbog nedovoljne visine često nije moguće da pojas bude pravilno namešten.

"Pojas na zadnjem sedištu deteta mora da ide preko ramena, a ne da seče vrat jer to može imati kobne posledice u slučaju nesreće. Zato je za stariju, a još nisku decu potrebno stavljati bustere", naglašava on.

Svi apeli i mere koje su do sada vozačima upućivali nadležni organi, kako kaže v.d. direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Jasmina Milošević, nisu dali dobre rezultate i zato se uvode drastične mere.

Strašno: Pogledajte šta je spasilo bebu (FOTO)

"Pokušali smo na sve načine da podignemo svest vozača da shvate koliko je bitna bezbednost dece u saobraćaju i nismo uspeli. Zato u ove promene i veće kazne neophodne! Ministarstvo unutrašnjih poslova poslalo je Evropskoj komisiji zahtev za dozvolu o dopuni i izmeni zakona o saobraćaju kod nas. Svakog trenutka čekamo da dobijemo odobrenje i da što pre počnemo da primenjujemo nove propise", kaže ona.

Propisi o bezbednosti dece u vožnji

Deca starosti do četiri godine moraju da budu u auto-sedištu; od pet do 12 godina mnoraju da sede u busteru (podmetač za sedište) i budu vezana pojasem; na prednjem sedištu ne smeju da budu mlađi od 12 godina; nakon 12 godina deca moraju da budu vezana pojasem na zadnjem sedištu.

Kazne auto-sedišta

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici -MONDOZabava,kao i na Twitteru@Mondo_zabava.