Porodica i roditeljstvo

Rekli joj da ne stavlja tampone pravilno: Žena s DVE vagine postala mama!

Izvor mondo.rs

Porodilja o kojoj priča celi svet

Elenor Rouv (36) iz Velike Britanije je medicinski fenomen.

Ženi koja je pre tri meseca postala mama jedne devojčice, rečeno je da nikada neće imati biološku decu. Razlog je neverovatan -

Elenor ima dve vagine, dve materice i dva grlića materice!

Uspela je uprkos doktorskim prognozama da se ostvari u najvažnijoj ulozi, ali put, očigledno, nije bio lak.

O svom stanju je saznala tek pre pet godina - kada je otišla da zamrzne jajne ćelije, jer je želela da se jednog dana ostvari kao majka, ali tada nije imala partnera.

Deformiteti materice

Postoji šest tipova deformiteta: dupla materica sa dva odvojena tela; jednoroga materica; nedovoljna razvijenost vagine, jajovoda, grlića i tela materice; materica pregrađena septumom; materica u obliku srca sa udubljenim fundusom; dvoroga materica sa dva spojena tela.

Lekari su utvrdili da Elenor ima deformaciju materice, uterus didelfus, nakon čega su uradili samo jednu operaciju - uspeli da odstrane zid koji je razdvajao vagine, ali grlići i materice su ostali netaknuti. Ova operacija je izvršena 2015. godine, nakon čega je Elenor srela "muškarca svog života".

Iako su se pomirili sa sudbinom da neće biti biološki roditelji, Elenor je krajem 2018. godine saznala da je u drugom stanju. Devojčica Houp (Nada) rođena je pre tri meseca.

Što se tiče njenog specifičnog stanja i činjenice da nikada nije imala nikakve simtome rekla je:

"Jedini simptom koji sam imala su neredovni ciklusi, ali su mi ginekolozi govorili da ne stavljam tampon pravilno!", rekla je Elenor, prenosi "Dejli Mejl"

Šta je "uterus didelfus"?

Dupla materica sa dva odvojena tela.

Mogu da se jave dve materice, dve vagine i dva grlića materice.  Ova anomalija ne mora da stvara nikakve smetnje i otkriva se obično slučajno pri pregledu, tokom lečenja steriliteta ili kod žena koje su imale spontane pobačaje.

Dijagnoza se postavlja pomoću ultrazvuka, a ponekad i tokom carskog reza. Porođaj je obično prevremeni, uz moguće teškoće koje mogu i da upute na hitno završavanje trudnoće. 



Tagovi