Porodica i roditeljstvo

Beograd dobio prvi simbol ženske hrabrosti (FOTO, VIDEO)

Izvor Promo

Da li ste znali da je samo 10% spomenika u Beogradu posvećeno ženama koje su obeležile našu istoriju?

"Sve Eve i Ane, Milice, Desanke, Mileve, Jelene, Indire, Fride, Marije, Katarine, Tereze i Magdalene. Sve Aleksandre, Leonore i Anabele. One koje su malim prstom okretale točak istorije, koje su rađale i podizale genije, koje su zapisivale, istraživale, lečile, čuvale i porađale, koje su neumorno stvarale, dolazile i prolazile, nezaustavljive pred prirodnim procesima...".

Simbolično, uz stihove pesme "Ogledalo" književnice Aleksandre Čvorović, u Beogradu je otkrivena prva skulptura ženske hrabrosti, autora Marka Lađušića. Njenom postavkom kompanija Avon obeležila je ovogodišnju akciju Reci NE nasilju nad ženama sa ciljem da sve žene, Marije, Katarine, Aleksandre, koje se u njoj budu ogledale podseti da kroz život koračaju uzdignute glave i hrabro kažu NE svemu što ih sputava da žive ispunjen i zdrav život.

Postavljanje skulpture podržale su i uspešne žene koje su sa nama podelile odgovor na pitanje "Šta je za njih ženska hrabrost?", i tako dodatno poslale osnažujuće poruke.

Brankica Janković, poverenica za rodnu ravnopravnost:

"Ženska hrabrost je da kažete i da učinite ono što u datom trenutku nije ni poželjno ni dobro za društvo i da se držite svoga mišljenja i istrajete u tome što ste naumili, i da nikada ne zaboravite da su upravo takve žene uspele da se izbore za sve one promene u kojima danas živimo. Samo pre vek i po niste mogli ni da se obrazujete u ovom društvu, niti da radite niti da budete jednako plaćeni. Danas je slika potpuno drugačija - borba i dalje traje ali danas vas više niko ne može odbiti zbog toga što tako piše u bilo kom članu bilo kog zakona".

Ana Sofrenović, glumica:

"Ženska hrabrost za mene je njena najveća snaga i njeno najveće uporište u životu".

Maja Žeželj, TV prezenterka

"Svako je hrabar na svoj način, različitim ljudima treba različita vrsta hrabrosti. Hrabrost je kada prepoznaš šta ti treba i onda hrabro 'teraš napred'".

Iva Parađanin, novinarka i istoričarka umetnosti

"Ženska hrabrost je pre svega jedna velika sloboda i nešto što nam se često prigušuje u ovoj zemlji i oduzima, te zbog toga mislim da je ženska hrabrost pre svega jedna vrsta neposlušnosti i moj savet svim ženama i devojčicama, gde god da žive je da pre svega budu neposlušne i hrabre". 

Inspiraciju za skulpturu ženske snage, uz koju će odrastati generacije Beograđanki i Beograđana, istaknuti skulptor i redovni profesor Fakulteta primenjenih umetnosti. prof. Lađušić pronašao je u svojoj kćerki, a u umetničkom procesu opredelio se za apstraktni minimalistički umetnički izraz.

Podatak da je samo 10% spomenika u Beogradu posvećeno ženama koje su obeležile našu istoriju, dodatno je inspirisao Avon da kroz postavku skulpture osnaži žene u Srbiji. Ovo su prepoznali i njihovi partneri, TC Ušće, čiji plato će krasiti skulptura ženske hrabrosti.

Jer, kako kaže aktivistkinja za ženska prava Elizabet Kedi Stenton - najbolja žaštita koju svaka žena može da ima je hrabrost.

Akcija Reci NE nasilju nad ženama, u okviru koje je skulptura postavljena, kompanija Avon pokrenula je 2008. godine sa ciljem da se založi za zaustavljanje nasilja nad ženama. Do sada su u okviru ove Avon akcije, donacijom sigurnosnih sistema opremljene 3 sigurne kuće u Srbiji i podržan projekat Autonomnog ženskog centra „Mogu da neću. Ljubav nije nasilje!“. Za podizanje svesti javnosti o ovoj  temi realizovane su i brojne kampanje poput „Možeš drugačije“, „Nisi sama“, kao i „Sportska borba je izazov, porodična je zločin“.