Porodica i roditeljstvo

Jedna od nas: Doktorka primila nagradu u ime bolnice, pa otišla na porođaj

Autor Maja Gašić

KBC "Dr Dragiša Mišović" proglašen je najboljim porodilištem u Srbiji u 2019, a upravnica odeljenja ginekologije dr Mihajlović, na dodelu je došla par sati pre sopstvenog porođaja...

Danas su uručene nagrade najboljim porodilištima i ginekolozima po izboru mama, a na osnovu velikog nacionalnog istraživanja u kojem je učestvovalo 12.201 mama, a koje je sproveo portal Bebac.

Titula najboljeg porodilišta u Srbiji pripala je KBC "Dr Dragiša Mišović", a ispred kojeg je nagradu primila dr Dr Slađana Mihajlović, upravnik bolnice za ginekologiju i načelnica operativnog odeljenja ovog kliničko—bolničkog centra.

Dr Mihajlović, koja je od februara na čelu operativnog odeljenja ginekologije, zahvalila se kolegama i roditeljskom portalu Bebac na ovom važnom priznanju, a pre svega mamama koje su njenu bolnicu izglasali za najbolju.

O tome koja je njihova “formula uspeha”, dr Mihajlović kaže:

“Mora posao da se voli, to je osnovno. Porodilište je bilo dobro, a mi smo ga sada samo nadogradili. Bitno je da se zna hijerarhija, šta ko radi i šta su čija zaduženja. Unapredili smo organizaciju, počev od sitnih detalja - tipa kako da se tokom noći pomeraju kreveti, kako da se rasporedimo da sestre pacijentima uvek budu na usluzi... Istina, problem je što nemamo dovoljno lekara i sestara, i upravo zato je ova nagrada za nas značajnija jer su nas izabrale majke"m kaže i dodaje da se nada da će od početka naredne godine biti ukunuta zabrana zapošljavanja u javnom sektoru, koja će im omgućiti da zaposle novi kadar.

Izvor: Mondo/Maja Gašić

O tome koliko su lekari i sestre KBC “Dr Dragiša Mišović” požrtvovani i posvećeni pacijentima svedoči i podatak da mnogi rade prekovremeno, a bez novčane nagrade.

“Iz Narodnog fronta, gde sam dugo radila, prenela sam taj neki familijarni odnos koji se postoji među nama zaposlenima. A to se prenosi i na pacijente. Svi naši lekari i sestre imaju i preko 40 sati dežurstva, a koja ne mogu da se plate. To je njihova dobra volja što žele da pomognu i da budu uz pacijente”, kaže dr Mihajlović i dodaje da je najbitnije da mame u porodilište dođu nasmejane i da sa osmehom izađu: “Kod nas se svi smeju, sve probleme ostavljamo ispred vrata. Nasmejani ulazimo i nasmejani izlazimo. Naš kadar je jako dobro obučen i nijedna mama od nas ne ode bez objašnjenja šta i kako dalje kad ostane sa bebom”, priča dr Mihajlović koja kaže da se u odnosu na prošlu godinu broj porođaja u KBC “Dr Dragiša Mišović” povećao za 500.

Izvor: Mondo/Maja Gašić

Koliko je posvećena poslu i da ima zaista dobar tim, svedoči i to što je na dodelu nagrada došla tik pred porođaj, odnosno svega par sati pre nego što će se i sama uputiti u porođajnu salu.

“Da, danas se zaista idem da se porodim, ali odlično se osećam što se vidi po tome što sam danas ovde došla. Imam sjajne kolege i mogu sebi da priuštim da budem bezbrižna. Nagrada je došla u pravo vreme. Od ponedeljka idemo dalje. Dovodim bebu kući i od utorka već počinjem da radim,“ kaže dr Mihajlović i dodaje da ništa od toga ne bi bilo moguće da nije okružena sjajnim timom na koji može da se osloni.