Porodica i roditeljstvo

Kon apeluje: Nemojte da bake i deke čuvaju decu!

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Epidemiolog u jutarnjem programu pričao o deci čiji se roditelji vraćaju na posao, i bakama i dekama koji su ih se zaželeli.

Epidemiolog i član Kriznog štaba prof. dr Predrag Kon rekao je da ne može da preporuči, ali ni da zabrani, da bake i deke čuvaju unučad dok su roditelji na poslu usred epidemije korona virusa.

Upitan za otvaranje vrtića i opuštanje mera, ukidanje vanrednog stanja i slobodno kretanje starijih od 65 godina, Kon je savetovao oprez.

"Deca nose virus bez problema i simptoma, i tu je velika opasnost. To možemo da preporučimo tek onda kada budemo jasno videli da ga nema u situaciji. Ali ne možemo to da preporučimo. Niko nikome ne može da zabrani ništa, ali ako neko ima takvu situaciju da ne može drugačije da reši svoj problem, moraće da trpi i da pored rizika radi ono što mora. To ne znači da mi to preporučujemo, naprotiv, preporučujemo da se takva čuvanja izbegavaju po svaku cenu. Nemoguće je da ne bude bliskog kontakta, a da bude distance, ne preporučujemo da se to radi," rekao je on.

"Ne mogu da znam da li će od juna potpuno prestati cirkulacija, mogu da se nadam, verujem i da možda budem ubeđen. Mala je verovatnoća da ćemo u junu otkrivati virus, ali pojedinačno, nije nemoguće do sredine leta da ga bude. Ovo jeste jedna užasno dosadna i opterećujuća stvar, verujem da nam je svima tako, ali je istina to što prenosimo. Ne možemo da se opustimo i zaražavamo tek tako. Masa ljudi u ovoj struci priča šta bi bilo najbolje, ali nije baš tako, osetljivi ako se zaraze, ponekad je smrtni ishod posledica. Epidemiolozi moraju da insistiraju na zaštiti," rekao je on.