Reč stručnjaka

Šta je NAJBOLJI način da zaštitite decu od korona virusa

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Otkriva lekar sa Instituta za majku i dete!

Prof. dr Vladislav Vukomanović sa Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta "Dr Vladan Čupić" rekao je u Jutarnjem dnevniku RTS-a da roditelji moraju primerom staviti do znanja deci kako da se zaštite od korone.

Dečji kardiolog sa Instituta pričao je i o testiranoj deci, kliničkim slikama kao i proceni roditelja kada su u pitanju simptomi. U toj ustanovi trenutno se leči i petogodišnjak pozitivan na koronu, sa upalom pluća.

Kada je u pitanju zaštita dece, ona uče od roditelja, smatra prof. dr Vladislav Vukomanović.

"Deca uče od roditelja, nastavnika i vaspitača. Najpre neka roditelji ispoštuju preporuke i pravila, dete neće nositi masku ako je ne nosi roditelj. Posle druge godine, neka dete nosi masku prilagođenu uzrastu i veličini lica. Preporuka po pitanju dužine nošenja je ista. Ako ne može da se ostvari distanca, onda je preporučljivo da dete stavi masku. Što je više dece, potreba za maskom je sve veća. Ali kada su napolju, teško je reći detetu da vozi bicikl ili rolere i stavi i masku. Dete mora da zna kada da stavi masku dok je napolju, ne možemo zarobiti dete da nose masku sve vreme, po kući ili u parku," rekao je on.

"Za dete je veoma važno i da pere ruke, što će opet učiti od roditelja. Pokušajte da sprečite kontakt ruke sa očima, nosem i ustima, jer je to jedan od načina prenosa virusa," rekao je on.

"Oko tri odsto ukupnog broja testiranih je bilo pozitivno, do sada deset bolesnika sa pozitivnim PCR testom. Kliničke slike kreću se od veoma blage, do pneumonije koja ne zahteva respirator," rekao je on.

Na koje simptome roditelji da obrate pažnju?

"Dovode ih najpre u Dom zdravlje, ako imaju visoku temperaturu, preko 38,5 ili 39 stepeni. Ali još važnije je opšte stanje deteta, postoji li gubitak apetita, kašalj, proliv? Nije ovo jedina infekcija koja pogađa decu u ovom periodu, ima i drugih virusa koji podižu temperaturu. Odlaskom u Dom zdravlja proceniće lekari da li bi trebalo da odu u tercijarnu ustanovu. Ne treba svakako paničiti, roditelji znaju svoje dete i kada nam kažu da se dete drugačije ponaša, znaju da mu nije dobro. Uzimamo to sa velikim poštovanjem i ozbiljno razmatramo njihovu ocenu," rekao je on.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.