Evo rešenja!

Deca će u VRTIĆIMA morati da nose maske: Kako da nagovorite dete da je nosi

Autor Nataša Petrović

Jedna od mera koja će biti doneta u sklopu borbe protiv korona virusa je da će mališani od septembra u vrtićima morati da nose maske – evo kako da to prođe "glatko".

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Kao jedna od mera koje će na jesen biti preduzete kako bi se sprečilo širenje virusa, pominje se i to da će klinci u vrtićima morati da nose maske. Za roditelje to predstavlja pravu muku jer, kako nagovoriti tako malo dete da nosi masku?

Lekari, psiholozi i roditelji otkrili su neke od najboljih strategija kako da mališane nagovorite da nose maske.

"Roditelji bi trebalo sebi da postave niz pitanja pre nego što pokušaju da smisle strategiju kako da nagovore decu da nose maske. Trebalo bi da se zapitaju: Šta je važno za moje dete? Kako da moje dete razume informacije? Do koje mere će maska moje dete učiniti anksioznim", rekla je dr Dženifer Šola, pedijatar.

Tako mala deca mogu da se uplaše kada vide ljude sa maskama, jer nemaju sposobnost prepoznavanja lica. Roditelji i staratelji ne mogu jednostavno da očekuju da mališani shvate zašto treba da nose maske za lice, već mame i tate moraju to da im objasne rečima i pojmovima koje mališani mogu da razumeju.

"Deci predškolskog uzrasta virus možete da objasnite kao negativnu pojavu i da ljudi moraju da učine sve da bi zaštitili pluća i telo od njega. Roditelji bi trebalo deci da objasne da nošenje maski za lice nije samo zbog njih, već i zbog drugih", preporučuje docent kliničke psihijatrije na Univerzitetu u Ilinoisu Liza Suarez.

Korisno je reći stvari poput: "Maske za lice smanjuju šansu da zarazimo druge" ili, recimo, "Ako svi nosimo maske, zaštitićemo se međusobno", rekla je Suarez.

Maki Katsuki, majka troje djece, složila se sa ovim savetom.

"Svi su naučeni da nose masku kada su bolesni, ključno je da deci objasnite da ne želite da virus prenose drugima", rekla je.

Drugi način da decu nagovorite da nose maske jeste da im dozvolite da sami odaberu masku za sebe. Deca vole maske u bojama, sa cvjetnim uzorkom, s dinosaurusima, tufnama i tako dalje. Osim toga možete ih i naučiti kako da sami naprave masku za sebe.

"Morate istrajati u svojim ciljevima i nošenje maski pretvorite u igru", preporučuje dečiji psiholog Gejl Robertson. Možete da napravite maske i za omiljene lutke vaše dece kako bi one postale deo njihovog okruženja.

Mondo/CNN

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.