Važno!

SAVETI DEFEKTOLOGA ZA PROBLEM KOJI MUČI RODITELJE: Kako umiriti dete koje ima autizam kada grme petarde tokom praznika

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

"Ta deca će burnije reagovati, a važno je da roditelj bude spreman".

Izvor: Prva

Defektolog Snežana Babović Dimitrijević rekla je na Prvoj da su petarde i druga eksplozivna sredstva veoma veliki problem deci koja imaju autizam.

Ako odjekne ovakva eksplozija, dete će se uznemiriti mnogo više od druge dece, a ovako je posavetovala roditelje.

"Njima smetaju nepredvidive situacije, i reakcije će biti različite. Savetovala bih roditeljima da, ako je moguće, dete pripreme na određeni način kada izlaze napolje. Bilo bi lakše ako se odredi tačno mesto gde mogu da se bacaju petarde, a to sada nije moguće. Roditelj da pripremi dete da stavi ruke na uši, ako možete stavite mu slušalice i pustite muziku, ili neka ponese igračku koja ispušta neki zvuk. Deca u spektru autizma reaguju različito, izuzetno burno, na stresore iz okoline. Roditelju je teško i da gleda to, i da smiri dete i da uvede kontrolu nad situacijom", rekla je ona.

A ako se ipak desi da roditelji izađu s detetom i petarda eksplodira, pre nego što su stigli da se pripreme?

"Veoma je značajno da postoji neki stimulus koji dete voli, kako bi mu se pažnja preusmerila. I zagrljaj, ali kod neke dece i taj zagrljaj može smetati u toj situaciji. Roditelji moraju pokušati da budu smireni, iako znamo da je teško, da tihim glasom kaže detetu, polako, pogledaj ovo, poslušaj ovo, da bi se preusmerila reakcija. Nema šablona ili recepta za umirivanje, stimulusi i vibracije su tako jake da se kod deteta sa autizmom 'zadržavaju' mnogo duže nego kod druge dece", rekla je ona.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Tagovi