Porodica i roditeljstvo

PULMOLOG UPOZORIO RODITELJE UŽIVO: 5 simptoma mogu da ukažu na koronu, obavezno ih vodite kod lekara

Autor Maja Gašić

Dečji lekar je naveo nekoliko znakova koji mogu ukazivati na potencijalnu infekciju koronom.

Izvor: RTS/screenshot

Pulmolog i dečji lekar Saša Milićević, gostujući u "Beogradskoj hronici", objasnio je najvažniju razliku između korone i alergije kod dece, a i upozorio na koje simptome roditelji sad posebno treba da obrate pažnju kada se situacija sa epidemijom ponovo pogoršava.

Problemi sa alergijama kod osetljivih pacijenata su već počele.Kako roditelji da razlikuju kod deteta da li je reč o zarazi koronom ili alergijskoj reakciji.

"Krvna slika, tu se najviše vidi razlika", kaže dr Saša i objašnjava da su neki simptomi slični. "Može i od alergija da se izgubi čuulo mirisa, ali može i od kijavice. Dete koje ima alergije se ne oseća toliko malaksalo kao ono koje je zaraženo mi nema temperaturu."

A šta je sa mališanima koji imaju astmu?

"Za male stmatičare se mislilo da će biti u težoj situaciji kada se pojavila korona, ispostavilo se da nisu. Oni su ugroženiji od drugih boesti, ali nisu posebno od kovida", kaže dr Miličević i objašnjava da iako je primećen porast zaraženih među decom, situacija još uvek nije posebno zabrinjavajuća. 

"To je još uvek mali broj i nije jaka klinička slika. Ta deca su pod budnim okom stručnjaka, još uvek nemaju tako teške kliničke slike", kaže i dodaje na koje to simptome bi roditelji trebalo da obrate pažnju, a koji mogu da ukažu da je reč o kovidu. 

"Najvažnije je ako su roditelji kovid pozitivni, ili bake, deke, tetke... To dete mora da bude pod lupom roditelja. Ako dete odbija hranu, ima temperaturu, kašlje, to su neki znaci koji su značajni. To ne znači da je kovid sigurno, ali moraju da obrate pažnju. Ako se dete ponaša atipično, treba posmatrati", i napominje da se dete suspektno na kovid vodi kod pedijatra, a ne u kovid ambulantu.

U slučaju da postoje neki upozoravajući simptomi, a niko od roditelja nema koronu, šta onda?

"Opet treba obratiti na već navedene simptome. Ali postoje i drugi, a to su dijareja, utrtikarija... Ne postoji parktično nijedan organski sitem koji ne može da bude zahvaćen virusom. Ali deca bolje prolaze. Istina, ima ih više, ali daleko koliko i odraslih", objašnjava dr Milićević i kaže da još uvek nije poznato zašto se deca sada više zaražavaju, a pretpostavlja da je to zbog kontakata.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Tagovi