Vrlo je važno!

MAJKE U SRBIJI OBJAVLJUJU "EROTIČNE" SLIKE ĆERKI ZBOG PARA: Stručnjak upozorava - mogu da vas ucenjuju i gore!

Autor Maja Gašić

Slučaj ukrajinske devojčice (8) koja objavljuje slike sa dečkom potresa svet!

Izvor: TV Prva/screenshot

Katarina Jonev stručnjak za bezbednost dece na Internetu uključila se uživo u emisiju "150 minuta", gde je komentarisala slučaj osmogodišnje ukrajinske blogerke, koja na društvenim mrežama objavljuje fotografije sa dečkom, a ukazala je i na opasnosti koje vrebaju najmlađe. .

Da podsetimo, osmogodišnja blogerka, koja ima milione pratilaca na društvenim mrežama, u vezi je sa 13-godišnjim dečakom. Sve to podržava i njena majka, koja inače kontroliše devojčicine naloge na društvenim mrežama. Da li je ovakvo ponašanje betbedno, objasnila je Joneva:

"Daleko od toga da je reč o bezbednom ponašanju na Internetu. Složiću se da je toj devojčici ukradeno detinjstvo. Stvar koja mi je bila okidač kada sam pročitala ovu vest jeste da majka zapravo prodaje intimnost, privatnost, reputaciju i izgled svoje ćerke. Koliko god se mi trudili da budemo liberalni i gledamo šire, bez predrasuda, meni ovo izgleda kao marketinški trik", kaže Katarina i napominje da te slike koje objavljuje na Instagramu nisu prihvatljive. 

"Jedan apekt ne smemo da izgubimo iz vida. Devojčicu na Instagramu prati veliki broj ljudi. Verujem da su u većini njeni vršnjaci. Nažalost, ovo može potencijalno postati i trend. Devojčice koje nju slepo prate, kojima je ona uzor, jer ona radi veliki broj kampanja, ona nosi skupe stvari i nažalost veliki broj devojčica će to prihvatiti kao nešto čemu treba da teže. A šta može da radi devojčica od 8 godina u vezi? Meni ovo 'miriše' na nešto što je mama preuzela da bi zaradila dodatni novac jer očigledno od svih tih reklama ne zarađuje dovoljno", ističe Katarina i dodaje da to nije prihvaltljivo ponašanje. 

Joneva naglašava i da postoji veliki rizik od "predatora" na Internetu.

"Moram da naglasim zašto ovo jeste nebeznedno. Sama seksualizacija njenog izgleda, provokativnost, kako se 'pući' pred kamerom, kako se oblači i slično, razlog je zbog kojeg je potencijalno na meti predatora. Ona je objavljivala storije, i danas je napisala da joj mnogo stariji muškarci pišu i kažu da žele da je upoznaju... Zato smatram da je ovakva vrsta ponašanja apsolutno nebezbedna."

Da li ima ovakvog ponašanja u Srbiji?

"Sada će me verovatno veliki broj mama sa Instagrama zamrzeti. Izvinjavam se, ali postoje pokušaji zapravo. Viđamo mame koje verovatno imaju višak slobodnog vremena pa otvaraju devojčicama samostalne profile i zaista ih predstavljaju na malo erotičniji, provokativniji način. Opet negde mislim da je to zbog finansijskih pobuda, jer veliki broj firmi želi da plati reklame sa decom. Ali, ovakvih radikalnih situacija nisam primetila. Da li postoje pokušaji? Da, imaju i na stotine hiljada pregleda, nekome je to simpatično da prati... Ne znam, ali moram da zamolim mame da malo više obrate pažnju na fotografije devojčica, pre svega, jer te fotografije mogu da završe na nepriličnim sajtovima, neko može da skrinšotuje tu fotografiju da služi kasnije za ucenu, za prodaju ili može konkretno da služi predatorima i pedofilima za njihove mračne pobude. Samo malčice više da obratimo pažnju na naše devojčice jer verujem da među njima nekih koje ne žele da budu manekenke i modeli kada porastu, nego žele da budu i naučnici. Prosto da ih ohrabrimo da malo više idu u tu stranu, nego u seksualizaciju", apelovala je Katarina Jonev.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.