Porodica i roditeljstvo

DECA IZ UŽICA ZAVRŠILA U BOLNICI ZBOG OVOG VIRUSA: Simptomi su neobični a može imati i NAJTEŽE posledice

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Ovo su simptomi i načini prenošenja virusa zbog kog je više mališana iz Užica završilo u bolnici!

Vest da je nekoliko dece završilo u bolnici nakon infekcije stomačnim virusom uznemirila je Srbiju, a prema prvim informacijama, mališani iz Užica zaraženi su rotavirusom.

Ovo su simptomi i načini prenošenja te infekcije!

Rotavirus najčešće izaziva nagli, vodenasti proliv i povraćanje kod beba i dece. Iako na početku daje simptome kao običan stomačni virus, može dovesti do jake dehidratacije organizma, zbog čega dete može završiti u bolnici, a najekstremniji slučajevi mogu imati i smrtni ishod.

Rotavirus može zaraziti i odrasle ali će oni najčešće imati mnogo blaže simptome.

Uobičajeni simptomi rotavirusa pojavljuju se oko dva dana nakon infekcije, i mogu potrajati tri do osam dana. Dodatni simptomi su gubitak apetita, smanjeno izbacivanje urina, suva usta i grlo, vrtoglavica... Kod beba i manje dece primetno je i plakanje uz manje suza, ili bez suza. Jedan od simptoma mogu biti i neuobičajena razdražljivost ili pospanost.

Zaraza se događa kada čestice rotavirusa dospu u usta. Čestice se mogu nalaziti na zaraženim površinama, izmetu ili hrani. Ovo je naročito često kod dece koja dodiruju sve i svašta i potom ruke stavljaju u usta. Deca su najizloženija ovom virusu tokom zime i proleća, odnosno od januara do juna.

Ne postoji konkretan lek za rotavirus, postoje samo lekovi koji mogu olakšati simptome, a koje prepisuje lekar. Protiv ovog virusa postoji vakcina, ali ona ne garantuje da se dete neće zaraziti u nekom trenutku u životu. Vakcinisani mališani imaju manje šanse da se zaraze i lakše simptome ukoliko dođe do infekcije.

(MONDO)

Tagovi