Porodica i roditeljstvo

PITALI SMO ŠTA VAS OPUŠTA U UBRZANOM TEMPU ŽIVOTA! Rekli ste "NAJVAŽNIJI RITUAL" - most između obaveza i ličnog mira

Izvor Promo

Da li zaista znamo koliko je danas važno imati vreme za sebe?

Izvor: Promo

Živimo u dobu ubrzanog ritma koji često odaje utisak da vreme leti brže nego ikada pre. Vrtlog obaveza, poslovnih izazova i zadataka donosi sa sobom niz izazova, a ponekad nismo ni svesni da smo prevazišli sopstvene granice. Jurimo kroz dan dok telefon ne ispuštamo iz ruke, pomno prateći more informacija koje nam se svakodnevno nameću.

Čak i kada želimo da se isključimo, imamo osećaj da smo uvek "onlajn" i da ne smemo da izgubimo vezu sa digitalnim svetom. Koliko često zastanemo i razmislimo kako smo ograničili vreme koje nam je potrebno za lični razvoj, hobije i aktivnosti koje pružaju zadovoljstvo i ispunjenje? I kada to uradimo, kroz glavu nam prođe da se o tome možda i malo govori.

Nedostatak vremena za samorefleksiju može da smanji sposobnost postavljanja dugoročnih ciljeva i ličnog rasta. Bez obzira na to da li moderno društvo postavlja visoke zahteve ili ne, ključ “preživljavanja” ubrzanog tempa života krije se u ritualima.

Rituali su ključni za održavanje ravnoteže. Pružaju nam priliku da se fokusiramo na sadašnji trenutak i pronađemo vreme za sebe. To su pokazali i odgovori koje smo dobili od vas. Pitali smo vas kako izgleda trenutak u kom pažljivo slušate svoje misli, opuštate se i uživate. I ono što je posebno zanimljivo, to je da ste svi dali isti odgovor - ispijanje kafe je vreme koje svako treba da ima.

“Kafa ujutru je ritual koji moram da imam. To je moje vreme i toga se držim”, “Imam ritual koji poštujem šest dana u nedelji, a to je kafa sa kumom Jocom”, “Muzika i kafa. Mir i tišina”, “Tišina ili lagana muzika, vrela kafa i daleki pogled”, “Na poslu uglavnom pijemo Grand kafu, sad nas je zavela njihova džezvica, mnogo je slatka”, bili su samo neki od odgovora. Istina, Grand kafa nas je porukom “Hajde da imamo vremena i za sebe” podsetila koliko je važno da usporimo, napravimo predah i odvojimo vreme za sebe i ono što nam istinski pričinjava zadovoljstvo i opušta nas, jer ukoliko ne vodimo računa najpre o sebi nećemo moći da brinemo ni o nama dragim ljudima i da provodimo kvalitetno vreme sa njima.

Opuštanje uz omiljeni napitak, poput šoljice Grand kafe, može da ima umirujući efekat na nas. Trenuci tišine i zadovoljstva doprinose očuvanju emocionalne ravnoteže, čineći nas otpornijima na izazove svakodnevnog života. Kada vreme posvetimo sebi, opuštamo mozak i postajemo otvoreni za kreativne ideje.

I ne samo to. Ispijanje kafe poboljšava produktivnost. Zar to nije dovoljno da odmah počnemo da odvajamo vreme za sebe? Probajte!

Tagovi