Povratak u školu

KAKO ODABRATI NAJBOLJI RANAC ZA ŠKOLU: Na 3 stvari obratite pažnju, a evo tačno koliko grama sme da bude TEŽAK

Autor Maja Gašić

Saznajte kao da odaberete najbolji ranac za svog mališana kad krene u školu.

Izvor: Shutterstock/Maria Sbytova

Kada pripremaju decu za školu, roditelji se suočavaju sa velikim problemom pri izboru ranca. Činjenica je da se njihov ukus često razlikuje od ukusa deteta, ali nije to jedini problem. Roditelji moraju da brinu o tome da cena bude prihvatljiva, da ranac ima dobru potporu za leđa i da neće narušiti zdravlje deteta.

Stručnjaci su dali neke opšte preporuke kako da odaberete najbolji ranac za svog mališana, vodeći računa o tome da zadovoljava, ako ne sve, bar najosnovnije kriterijume, uzevši u obzir i činjenicu da učenici nižih razreda obično nose dosta udžbenika.

Dakle, važno je da ranac prileže uz leđa deteta. Trebalo bi da ima čvrst okvir koji se neće deformisati kada se napuni knjigama i sveskama. Takođe, sam po sebi ne bi trebalo da bude težak, jer u protivnom će opterećenje na leđima biti preveliko kada se u njega dodaju sveske i udžbenici. Težina ranca bez udžbenika ne bi trebalo da prelazi 700 grama. Zbog toga ne bi trebalo da birate one sa teškom osnovom, ali je poželjno da ima veliki broj različitih džepova u koje će dete moći da rasporedi dodatnu opremu za školu.

Izaberite ranac tako da nije širi od ramena deteta, a dno nije niže od njegovog struka. Ručke mogu da se podešavaju i pomeraju kako dete raste. Njihova širina treba da budu od 4 do 7 centimetra. Idealno bi bilo da ranac ima "mačije oko", odnosno reflektujuće elemente koji će svetleti u mraku i signalizirati drugima da je "dete na ulici" i tako obezbediti da bezbedno ide i vraća se iz škole. 

MONDO