Povratak u školu

POLAZAK U ŠKOLU MOŽE DA BUDE STRESAN ZA VAŠE MALIŠANE: Evo kako da im pomognete da se izbore sa njim - PREPOZNAJTE ZNAKE

Autor Teodora Boškovski

Povratak u školu i te kako može da bude stresan za decu, a ovo je nekoliko saveta koji će im pomoći!

Izvor: Shutterstock/New Africa

Poznato je da početak nove školske godine izaziva određeni stres kako kod roditelja, tako i kod dece. Ovo su neki od simptoma koje možete da prepoznate kod svojih mališana, ali i saveta kako da ih zajedno lakše prebrodite.

1. Razdražjivost i bes

Deca, a pogotovo tinejdžeri mogu da budu izloženi većem stresu nego što je to uobičajeno. Mlađa deca ne zanju kako adekvatno da opišu svoja osećanja, te ona vrlo lako prerastu u negativno raspoloženje.

2. Promene u ponašanju

Primećuju se promene u ponašanju - dete koje vas je nekada sve slušalo, sada vam kontrira. Kod tinejdžera se to ogleda u tome što im obično ništa nije po taman, a i češće ulaze u raspravu. Iznenadne promene ponašanja mogu da budu znak da je nivo stresa povećan.

Možda će vas zanimati

3. Problemi sa spavanjem

Deca u starijim razredima, kao i ona koja su već uveliko ušla u pubertet mnogo češće se žale na umor i uvek im se spava, dok uveče imaju problem da zaspe.

4. Zanemaruju obaveze

Jedan od faktora stresa je to što dete zaboravlja na obaveze i domaće zadatke ili počinje da ih odlaže.

5. Promene u ishrani

Još jedan od znakova stresa jeste poremećaj u ishrani, tačnije ili previše jedu ili premalo - ne postoji balans.

6. Češće se razboljevaju

Deca koja su pod stresom često imaju glavobolje ili bolove u stomaku i mnogo češće se razboljevaju, usled pada imuniteta.

Za sve ove simptome postoji i lek, a veliku ulogu u tome igraju roditelji, zato je važno da na vreme primetite i usmerite dete šta treba da radi. A ovo su neki do saveta:

  1. Dobar i kvaliteta san - deca uzrasta od 9 do 12 godina trebalo bi da spavaju od 6 do 12 sati tokom noći.
  2. Fizička aktivnost - sat vremena vežbanja svakog dana je preporučeno za decu od 6 do 17 godina.
  3. Razgovori - porazgovarajte sa detetom i pitajte šta ga muči, a zatim pronađite najboilja rešenja.
  4. Zabava -  pobrinite se da ima kvalitetno slobodno vreme.
  5. Vreme provedeno napolju - odlazak u prirodu je najbolji način za oslobađanje stresa.
  6. Beleženje osećanja -  objasnite detetu da je zapisivanje onoga što oseća jedno od odličnih načina da iskaže i upozna sebe. Pritom je odličan lek za oslobađanje stresa.

Kako još možete da im pomognete:

Pre svega, u razgovoru sa detetom pronaćićete ključ svakog problema. Ispričajte im neke svoje stresne trenutke iz života sa kojim ste se izborili, jer će na taj način shvatiti da i oni mogu.

Pritom, ne preterujte u tome da im uvek budete pri ruci. Neki put deca treba sama da dođu do rešenja problema. Na taj način, ona uče o novim stvarima, situacijama, uče o sebi ali i drugima.

Današnja deca provode dosta vremena na mobilnim telefonima i Internetu, a na kojem mogu da nalete na brojne nezdrave sadržaje. Zato je važno da im objasnite šta je dobro za njih na društvenim mrežama, a šta nije, kao i da im na lep način ograničite vreme provedeno ispred ekrana.

(MONDO)