Povratak u školu

DONETA ODLUKA O POČETKU ŠKOLSKE GODINE: Oglasilo se Ministarstvo prosvete - evo da li će biti odlaganja

Autor Maja Gašić

Ministarstvo prosvete donelo je odluku o odlaganju školske godine.

Izvor: Milos Tesic/ATAIMAGES

Školska godina počeće kako je i predviđeno 1. septembra i nije planirano odlaganje početka školske godine, rečeno je u Ministarstvu prosvete povodom navoda da bi polazak u školu mogao biti odgođen zbog epidemiološke situacije, prenose Novosti.

Sutra će biti održana sednica Tima za škole na kojoj će se razmatrati higijenske mere i preporuke, koje će biti upućene školama, a među kojima je i nošenje maski.

Da podsetimo, prethodno je profesor dr Branislav Tiodorović, epidemiolog i član Kriznog štaba, najavio da postoji mogućnost da će se zbog ozbiljne epidemiološke situaciji pomeriti polazak u školu za sedam dana.

"Odluku o tome kako će škole funkcionisati moramo da donesemo zajedno sa prosvetnim radnicima. Za desetak dana ćemo videti kakva je epidemijska situacija i možda ćemo, mi iz medicinskog dela kriznog štaba, predložiti da bude pomeren početak školske godine za sedam dana. I tih nedelju dana mnogo znači ako može da se izbegne udarni talas kovida. Ali trenutna situacija pokazuje da deca školskog uzrasta ne spadaju u kategoriju najzaraženijih i da školska godina može da počne normalno 1. septembra, uz poštovanje osnovnih mera. Posebno treba povesti računa o držanju fizičke distance između učenika u velikim gradovima. Treba razmišljati o tome da nije dobro da u jednom odeljenju sedi 30 učenika. Ako treba da se podele u dve grupe po 15, tako treba uraditi. Bitno je kontrolisati i to da deca koja imaju simptome poput povišene temperature, kijanja, kašljanja, ne dolaze u školu. Tu roditelji moraju da budu odgovorni i da takvo dete ne šalju u školu nekoliko dana", naveo je dr Tiodorović.

MONDO