Japanska pivara "Saporo" planira da proizvede prvo "svemirsko" pivo na svetu, koristeći ječam čije je seme provelo izvesno vreme u skladištu Međunarodne kosmičke stanice.
Japanska pivara "Saporo" planira da proizvede prvo "svemirsko" pivo na svetu, koristeći ječam čije je seme provelo izvesno vreme u skladištu Međunarodne kosmičke stanice.
Naučnici navode da je projekat deo napora da se planeta pripremi za budućnost u kojoj će ljudi provoditi duže periode u kosmosu i koji bi možda poželeli da popiju hladno pivo posle kratke šetnje kosmičkim prostranstvima.
Pivara "Saporo" je saopštila da će proizvesti pivo koristeći treću generaciju semena ječma koje je 2006. držano pet meseci u MKS.
"Želimo da pivo bude u flašama do novembra. To će biti prvo kosmičko pivo", kazao je predstavnik "Sapora", dodajući da pivara ima dovoljno svemirskog semena za proizvodnju stotinak flaša, ali da zasad ne namerava da ga komercijalizuje.
Na projektu je zajedno sa stručnjacima pivare radio i biolog Manabu Sugimoto sa Univerziteta Okajama koji je prethodno učestvovao u ruskom eksperimentu uzgajanja jestivih biljaka u kosmosu.
Ječam može da raste i u veoma nepovoljnim uslovima, kao što su izrazito niske ili visoke temperature. Bogat vlaknima i hranljivim sastojcima, idealan je za kosmičku poljoprivredu, kazao je Sugimoto.
(Tanjug)
Naučnici navode da je projekat deo napora da se planeta pripremi za budućnost u kojoj će ljudi provoditi duže periode u kosmosu i koji bi možda poželeli da popiju hladno pivo posle kratke šetnje kosmičkim prostranstvima.
Pivara "Saporo" je saopštila da će proizvesti pivo koristeći treću generaciju semena ječma koje je 2006. držano pet meseci u MKS.
"Želimo da pivo bude u flašama do novembra. To će biti prvo kosmičko pivo", kazao je predstavnik "Sapora", dodajući da pivara ima dovoljno svemirskog semena za proizvodnju stotinak flaša, ali da zasad ne namerava da ga komercijalizuje.
Na projektu je zajedno sa stručnjacima pivare radio i biolog Manabu Sugimoto sa Univerziteta Okajama koji je prethodno učestvovao u ruskom eksperimentu uzgajanja jestivih biljaka u kosmosu.
Ječam može da raste i u veoma nepovoljnim uslovima, kao što su izrazito niske ili visoke temperature. Bogat vlaknima i hranljivim sastojcima, idealan je za kosmičku poljoprivredu, kazao je Sugimoto.
(Tanjug)