Ljuto - ljuta hrana - zašto neki ljudi vole ljuto
Mondo/ Stefan Stojanović 

Poznajete nekoga ko će u restoranu uvek poručiti najljuće jelo sa menija bez razmišljanja, dok vi prebirate po šopskoj salati pokušavajući da izbegnete kolutiće ljute papričice koje ponekad pospu manje-više kao dekoraciju?

Ako ste ikad pomislili "kako mu to ljuto ne napravi rupu u stomaku", evo o čemu se radi.

Svi znamo da je začinjena, ljuta hrana dobra za nas u umerenim količinama. Ali, neki ljudi mogu da podnesu i ekstremno ljute obroke praktično bez posledica.

Slobodno navali na ljutu hranu

Nauka kaže da je sve stvar urođene tolerancije na ljuto, ali i navika u ishrani.

Neki ljudi se, dakle, prosto rode sa manje receptora koji su zaduženi za ljuto, ili su ti receptori kod njih manje osetljivi. Ali, smatra se da je tolerancija na ljuto delimično i stvar navike.

Ako ste odrasli u porodici u kojoj se "neguje tradicija" ljute hrane, i ako su vam roditelji davali pomalo ljutog i u detinjstvu, onda postoji velika verovatnoća da se javio efekat desenzitivacije, što znači da ste tokom godina postali prosto manje osetljivi na ljuto.

I, treće objašnjenje je da su osobe koje obožavaju jako, jako ljutu hranu pomalo mazohisti.

Pogledajte video:

MONDO aplikacija ponovo na Google Play Store! PREUZMITE JE!