Većina nas rado bi izabrala blistav ten bez ijedne bore radije nego kožu koja zrači mudrošću i životnim iskustvom. Iz svake sitne i manje sitne bore. To je problem sa životnim iskustvom: tvrdoglavo se ispisuje prvo na licu, a onda i na telu...

Ne pronalazite se u tome? A zašto onda trošite lovu na sve te kreme i maske za lice, na odlaske kod kozmetičara? Zato što uživate u tome? Da biste hidrirali kožu? Neće biti. Ako ste iskreni, priznaćete i sami - sve to je samo da biste malo usporili ili odložili neizbežno. Onu ružnu, zlu reč na "s".

E, nauka nas je ovaj put iznenadila. Evo šta treba da dodamo na taj spisak očajničkih pokušaja da izgledamo kao da smo prevarili godine: sve smo probali, treba još samo da prestanemo da se smejemo.

Rezultati nedavno sprovedenog istraživanja, objavljeni u stručnom biltenu Psychonomic pokazali su da osmeh "dodaje" godine. Verovali ili ne.

U istraživanju je učestvovali 40 ispitanika, kojima su pokazivane fotografije istih osoba sa različitim facijanlim ekspresijama: od neutralne, preko osmeha do iznenađenosti, a zatim se od njih očekivalo da procene starost osobe sa slike.

I? Ispostavilo se da osmeh "dodaje" čitave dve godine.

"Najmlađe" su delovale osobe koje imaju iznenađen izraz lica, pa ako biste da delujete mlađe, morali biste da zamolite sve oko vas da vas neprestano iznenađuju. Nema opuštanja, i ni slučajno nemojte da se obradujete nečemu, samo se "šokirajte" svim i svačim.

Rezultati ove studije direktno potkopavaju tezu o "podmlađujućoj moći" smeha koju nam godinama serviraju.

Jer, kad se osmehnemo, tu su one "izdajničke" bore-smejalice. Sram ih bilo.

Poza u spavanju koja "dodaje" godine

Nega kože u dvadesetim, tridesetim...

Koliko biste vi voleli da živite?

---------------------------------------------------------

MONDO aplikacija ponovo na Google Play Store! PREUZMITE JE!