
Američka kompanija "Kargil" (Cargill) podnela je zahtev američkom Birou za patente za registraciju gume za žvakanje obogaćene vlaknima.
Dodavanje vlakana prehrambenim proizvodima i napicima postala je uobičajena praksa u prehrambenoj industriji zbog njihovog pozitivnog uticaja na zdravlje. Tako se na tržištu pojavljuje sve veći broj pekarskih proizvoda, kao što je keks s ovsenim pahuljicama, koji sadrže rastvorljiva hranljiva vlakna.
Proizvođači konditorskih produkata takođe razvijaju linije čokoladnih i drugih proizvoda s visokim sadržajem vlakana, a "Kargilov"zahtev daje jasnu indikaciju da su se stekli uslovi za pojavu novih, zdravih konditorskih proizvoda obogaćenih vlaknima.
Žvakaće gume se obično smatraju nezdravim proizvodima zbog sadržaja šećera ili drugih zaslađivača, često kao glavnog sastojka. "Kargilov" zahtev govori da će one ubuduće možda biti svrstavane u zdrave proizvode.
"Kargilova" žvakaća guma sadrži zaslađivač i mešavinu vlakana koja uključuje po težini najmanje jedan odsto inulina kratkog lanca i najmanje jedan odsto nekog drugog izvora hranljivih vlakana, pri čemu količina vlakana može varirati i dostizati čak i 50 i više odsto.
Inulin spada u prebiotike za koje se smatra da u crevima stvaraju povoljnu klimu za bakterije koje podstiču zdravlje i povećavaju zasićenost.
Prema standardima označavanja američke Uprave za hranu i lekove (FDA), variranje sadržaja vlakana može omogućiti da ta žvakaća guma bude klasifikovana kao "dobar" izvor hranljivih vlakana ukoliko sadrži najmanje 20,8 odsto vlakana. Sadržaj od pet grama vlakana na porciju od 12 grama žvakaće gume značio bi da je ta žvakaća guma "izuzetan" izvor vlakana.
Ostali sastojci te žvakaće gume mogli bi uključiti aromu, jedan ili više vitamina i minerala, kalcijum, neki proizvod na bazi mleka ili glicerin. Od zaslađivača mogli bi se koristiti visokofruktozni kukuruzni sirup, kukuruzni sirup, saharoza, fruktoza ili njihove mešavine.
(Tanjug)
Dodavanje vlakana prehrambenim proizvodima i napicima postala je uobičajena praksa u prehrambenoj industriji zbog njihovog pozitivnog uticaja na zdravlje. Tako se na tržištu pojavljuje sve veći broj pekarskih proizvoda, kao što je keks s ovsenim pahuljicama, koji sadrže rastvorljiva hranljiva vlakna.
Proizvođači konditorskih produkata takođe razvijaju linije čokoladnih i drugih proizvoda s visokim sadržajem vlakana, a "Kargilov"zahtev daje jasnu indikaciju da su se stekli uslovi za pojavu novih, zdravih konditorskih proizvoda obogaćenih vlaknima.
Žvakaće gume se obično smatraju nezdravim proizvodima zbog sadržaja šećera ili drugih zaslađivača, često kao glavnog sastojka. "Kargilov" zahtev govori da će one ubuduće možda biti svrstavane u zdrave proizvode.
"Kargilova" žvakaća guma sadrži zaslađivač i mešavinu vlakana koja uključuje po težini najmanje jedan odsto inulina kratkog lanca i najmanje jedan odsto nekog drugog izvora hranljivih vlakana, pri čemu količina vlakana može varirati i dostizati čak i 50 i više odsto.
Inulin spada u prebiotike za koje se smatra da u crevima stvaraju povoljnu klimu za bakterije koje podstiču zdravlje i povećavaju zasićenost.
Prema standardima označavanja američke Uprave za hranu i lekove (FDA), variranje sadržaja vlakana može omogućiti da ta žvakaća guma bude klasifikovana kao "dobar" izvor hranljivih vlakana ukoliko sadrži najmanje 20,8 odsto vlakana. Sadržaj od pet grama vlakana na porciju od 12 grama žvakaće gume značio bi da je ta žvakaća guma "izuzetan" izvor vlakana.
Ostali sastojci te žvakaće gume mogli bi uključiti aromu, jedan ili više vitamina i minerala, kalcijum, neki proizvod na bazi mleka ili glicerin. Od zaslađivača mogli bi se koristiti visokofruktozni kukuruzni sirup, kukuruzni sirup, saharoza, fruktoza ili njihove mešavine.
(Tanjug)
Pridruži se MONDO zajednici.