"Ljute papričice, koje su najčešće razlog "vatre" u ustima, sadrže supstancu koja se zove kapsaicin, koja vezuje proteine za ukus i zato se javlja osećaj ljutine u ustima. Kada se protein veže, neuroni šalju mozgu signal da je nešto ljuto i potencijalno opasno ušlo u telo", objašnjava profesor hemije dr Kristofer Gaglas.

Međutim, kapsaicim ima neke masne sastojke u sebi, zbog čega ne može da se spere vodom, objašnjava profesor.

"To znači da čaša vode neće ukloniti osećaj ljutine iz usta", dodaje.

Šta uraditi umesto toga?

Jedan od načina da ublažite ljutinu je da stavite kockicu leda u usta jer ćete tako barem manje osećati "bol", odnosno vrelinu, kaže Gaglas.

Još bolje rešenje je hleb jer će uputi tečnost u ustima, što će "izvući" molekule kapsaicina iz receptora ukusa.

Ipak, Gaglas kaže da je najbolje od svega da pojedete ili popijete nešto od mlečnih proizvoda.

Proteini u mlečnim proizvodima koji se nazivaju kasein vezuju se za kapsaicin i neutrališu osećaj vreline u ustima.

Dakle, dobra opcija su punomasno mleko ili jogurt, što su upravo i napici koje piju takmičari u jedenju ljutih papričia.