Ako imate posuđe od livenog gvožđa, onda verovatno znate da je obavezno koristiti ulje za spremanje hrane u njima. Možda ste čuli i da ih treba sušiti isključivo u rerni, na niskoj temperaturi.
Postoji još jedna stvar koju treba da znate: u posuđu od livenog gvožđa ne treba da spremate ništa što sadrži sos od paradajza. Zapravo, ne treba da spremate ništa što sadrži mnogo kiseline jer reaguje sa gvožđem, zbog čega malo gvožđa završi i u vašoj hrani.
Iako je to veoma mali potencijalni rizik po zdravlje, osećaćete ukus gvožđa u hrani.
Međutim, stručnjaci dodaju i da bez brige možete da spremate hranu koja sadrži kiselinu, ukoliko spremanje traje kraće od 30 minuta jer za to vreme neće doći do reakcije između kiseline i gvožđa.
Dakle, ako priprema namirnica zahteva duže krčkanje, bolje odaberite neku drugu posudu, koja nije od gvožđa.
Tužna partija Partizana: Navijači promrzli i nisu videli ama baš ništa!
Temperatura pada na -15 stepeni! Čubrilo otkrio detaljnu prognozu za zimu, evo kada će u Srbiji biti najhladnije
Kraj serije "Sablja": Večeras gledamo finale trilera o ubistvu premijera Zorana Đinđića, evo šta nas očekuje
Putin je zbog ovog oružja naredio napad hipersoničnom raketom: Ubijen važan ruski general i 500 Severnokorejaca
Beograđanka za dva meseca dobila 3 kazne: Otkrivamo na kojim se sve lokacijama na auto-putevima meri brzina