Burek teži oko 650 kilograma, što je između četiri i pet hiljada porcija, a priprema je trajala oko šest sati u lokalnom restoranu, čiji su kuvari razvili kilometar i po kora.

Prvobitno planirana porcija ćevapa "hiljadarka" povećana je na 1.500 ćevapa.

"Podelićemo burek sa narodom i deo ćemo poslati službama koje o nama brinu 24 sata, a to su vatrogasci, hitna pomoć, policija i Univerzitetski klinički centar. Naravno, imamo mnogo donacija danas od više privrednih subjekata prema institucijama koje rade s decom", rekao je za agenciju "Anadolija" Omer Isović, organizator prvog tuzlanskog Gastro šoua.

Isović je najavio da će u roku od tri meseca stići potvrda da li je oboren Ginisov rekord, te dodao da je do sada najveći burek na svetu napravljen u Ljubljani i prečnika je 5,5 metara, ali nije ušao u Ginisovu knjigu rekorda.

"Želeli smo burekom i ćevapima da skrenemo pažnju domaćoj i svetskoj javnosti na naša tradicionalna jela, iako su Slovenci zaštitili ćevap, on je bosanski i uvek će biti. I još nešto, na kraju, burek je sa mesom", poručio je Isović, te otklonio dilemu u vezi s nazivom ovog slasnog jela, kojeg nazivaju još i "kraljem pita".

Pogledajte fotografije sa tog događaja:

undefined Tuzla