Pronađen je arheološki dokaz da su čari "pića bogova" ljudi otkrili mnogo ranije nego što se do sada mislilo.
Reklo bi se da je 5980 godina pre Hrista bila "dobra godina" za vino. Gruzijski naucnici otkrili su hemijske tragove vina u posudama starim oko 8.000 godina, došavši tako do najstarijeg dokaza o proizvodnji vina poznatog savremenoj nauci, prenosi Rojters.
Na posudama iz doba neolita prikazani su ukrasi u obliku grožda i muškarac koji pleše, a grncarija s ostacima mešavine sastojaka vina pronadena je na dve lokacije oko 50 kilometara južno od gruzijske prestonice Tbilisija.
Najraniji dokaz o pravljenju vina do sada bio je pronaden na glinenim posudama otkrivenim na severozapadu Irana, koje datiraju iz perioda izmedu 5400. i 5000 godina pre nove ere.
"Vino je bilo važno u zapadnoj civilizaciji, imalo je znacajnu ulogu u društvu kroz istoriju, a ima je i danas", kaže jedan od autora studije, profesor Univerziteta u Torontu, Stiven Batiuk.
Najstariji napitak nalik vinu koji nije bio napravljen od grožda bilo je, veruje se, alkoholno pice dobijeno fermentacijom pirinca, meda i voca u drevnoj Kini, oko 7000 godina pre nove ere.
"Verujemo da je ovo najstariji primer odomacivanja divlje vinove loze na evroazijskom prostoru, ciljano, zbog proizvodnje vina", dodao je on.
"Kao lek, kao sredstvo koje povezuje zajeednicu, supstanca koja menja stanje uma i vrlo skupocena 'roba', vino je oduvek bilo u centru mogih verskih obreda, ali je bilo i lek, sastojak mnogih jela, jedan od kljucnih faktora ekonomije, pa i društva na drevnom Bliskom istoku", objašnjava Batiuk.
Glinene posude o kojima je rec pronadene su u selima iz neolitskog perioda, a bile su visoke oko 80 i široke oko 40 centimetara.
Direktor Gruzijskog narodnog muzeja, David Lordkipanidze koji je i sam ucestvovao u istraživanju rekao je da su te velike glinene posude, "kvevri", vrlo slicne onima koje se i danas koriste u proizvodnji vina u ovoj zemlji.
Vino je i tada pravljeno na slican nacin na koji se i danas pravi u ovim posudama, "grožde se drobi, i voce, peteljke i semenke zajedno fermentiraju", objasnio je Batiuk.