Lako je pomisliti da je vino potpuno "bezbedno" za vegane jer se pravi od grožđa, ali se u njega zapravo dodaje dosta stvari. Neki od tih dodataka su životinjskog porekla, što se veganima i vegetarijancima nikako ne dopada.

Kakve proizvode životinjskog porekla sadrži vino?

U pravljenju vina postoji nekoliko faza. U određenim fazama se koriste proizvodi koji nisu veganski, a u nekim i oni koji nisu vegetarijanski. Na primer, u neka vina se dodaju životinjska krv i koštana srž, mlečni protein, vlakna iz rakova, belance, riblje ulje, želatin koji se dobija kuvanjem životinjskih delova, kao i želatin dobijen od ribe.

Kao što već znate, na većini etiketa vina ne piše da taj alkoloni napitak sadrži namirnice životinjskog porekla.

Naravno, postoje i veganska i vegetarijanska vina svetskih proizvođača, za čije pravljenje se umesto sastojaka životinjskog porekla koriste neke vrste gline, biljni sir umesto mlečnog proteina i povrće.