Tokom vrelih letnjih dana najlepše je rashladiti se lubenicom (Citrullus lanatus). Bez obzira na to što je slatka i sočna, zbog čega se koristi kao poslastica, lubenica je povrće.
Tokom vrelih letnjih dana najlepše je rashladiti se lubenicom (Citrullus lanatus). Bez obzira na to što je slatka i sočna, zbog čega se koristi kao poslastica, lubenica je povrće.
To je plod jednogodišnje biljke, dok je voće plod višegodišnjih biljaka, koje se ne mora saditi svake godine. To je elementarna razlika između voća i povrća.
Lubenica potiče iz Južne Afrike, odakle je preneta u dolinu Nila, pa se može videti i na oslikanim zidovima grobnica. Poznavali su je i u Siriji, Arabiji i Indiji. Arapi su je preneli u Španiju, a zatim u južnu Francusku.
U nekim delovima Azije i Afrike seme lubenice se prži, melje i koristi za spravljanje hleba.
Lubenica je veoma zdrava. U svom sastavu ima najviše vode zbog čega je posebno dobra za bubrege. Takođe, poboljšava funkciju zglobova i kičme.
Čišćenje pomoću lubenice omogućava i oslobadjanje od viška soli u svim delovima organizma gde se ona sakupljala usled prekomerne upotrebe ili iz nekih zdravstvenih razloga.
Lubenica takodje čisti krvne sudove od masnih naslaga, a ovakav način ishrane pročišćava creva, pomaže normalizaciju mikroflore i uspostavlja PH ravnotežu krvi.
Nutricionisti smatraju da se čišćenje može sprovoditi na više načina, a najbolje je jednu sedmicu jesti samo lubenicu, uz eventualni dodatatak zrele dinje radi "razbijanja monotonije".
Kada se prinese uvetu i stisne, trebalo bi da se čuje pucketanje. Ako nemate snage za ovaj metod, onda je samo kucnite - ne bi trebalo da ozvanja jer je onda trula i prazna.
Lubenica je najukusnija kada je hladna, ali ako vam se žuri isecite je na kriške i svaku posebno uvijte alu-folijom, pa ostavite u frižideru ili vrlo kratko u zamrzivaču.
Sastojci:To je plod jednogodišnje biljke, dok je voće plod višegodišnjih biljaka, koje se ne mora saditi svake godine. To je elementarna razlika između voća i povrća.
Lubenica potiče iz Južne Afrike, odakle je preneta u dolinu Nila, pa se može videti i na oslikanim zidovima grobnica. Poznavali su je i u Siriji, Arabiji i Indiji. Arapi su je preneli u Španiju, a zatim u južnu Francusku.
U nekim delovima Azije i Afrike seme lubenice se prži, melje i koristi za spravljanje hleba.
Lubenica je veoma zdrava. U svom sastavu ima najviše vode zbog čega je posebno dobra za bubrege. Takođe, poboljšava funkciju zglobova i kičme.
Čišćenje pomoću lubenice omogućava i oslobadjanje od viška soli u svim delovima organizma gde se ona sakupljala usled prekomerne upotrebe ili iz nekih zdravstvenih razloga.
Lubenica takodje čisti krvne sudove od masnih naslaga, a ovakav način ishrane pročišćava creva, pomaže normalizaciju mikroflore i uspostavlja PH ravnotežu krvi.
Nutricionisti smatraju da se čišćenje može sprovoditi na više načina, a najbolje je jednu sedmicu jesti samo lubenicu, uz eventualni dodatatak zrele dinje radi "razbijanja monotonije".
Kako se kupuje i hladi
Peteljka mora biti sveža i zelena, a kora što tamnija.Kada se prinese uvetu i stisne, trebalo bi da se čuje pucketanje. Ako nemate snage za ovaj metod, onda je samo kucnite - ne bi trebalo da ozvanja jer je onda trula i prazna.
Lubenica je najukusnija kada je hladna, ali ako vam se žuri isecite je na kriške i svaku posebno uvijte alu-folijom, pa ostavite u frižideru ili vrlo kratko u zamrzivaču.
Koktel od lubenice
- 500 g lubenice bez kore i semenki
- 1 dl belog ruma
- 2 limuna
- mineralna voda
- led
Priprema:
Lubenicu iseći i izmiksirati. Dodati rum i sok od limuna. Ostaviti u fružideru da se dobro ohladi. Neposredno pre služenja dodati malo mineralne vode i led.
Slatko od lubenice
Sastojci:- 1 kg lubenica
- 2 kg šećer
- 2 limuna
- vanila
- voda
Priprema:
Koru lubenicu isecite na jednake kockice i prokuvajte ih u "devet voda": kada voda provri prospite je i sipajte novu vodu. To učinite nekoliko puta. Nakon prosipanja poslednje vode kockice lubenice ostavite u cediljki da se ocede.
U veću šerpu stavite šećer i nalijte vodu da "ogrezne". Kratko kuvati, a zatim viljupkom dodavati . kockice lubenice, kao i šipku vanile i limuna isečen na kolutove.
Slatko je gotovo kada sok sa kašike pada pada u gustim kapljicama. Skinuti sa vatre, uklonite penu i ostavite da prenoći pokriveno vlažnom salvetom. Sutradan sipajte u staklene tegle koje ćete dobro zatvoriti.
Slana salata od lubenice
Sastojci:
- 2 kašike semenki suncokreta
- 800g lubenice
- 180g feta sira
- 100g listova zelene salate
- maslinovo ulje
- soka od 1 limuna
- origano
- biber
Priprema:
Semenke suncokreta pržite dok ne dobiju zlatnu boju. U posudi za serviranje nežno promešajte lubenicu očišćenu od semenki i isečenu na kockice i feta sir, takđe isečen na kockice.
Dodajte ulje, so i biber po ukusu, limunov sok i origano.
Pospite preprženim semenkama suncokreta.
Prijatno!
(MONDO)