Uvek je lepo kad ste prvi na svetu, nije loše ni kada ste drugi. Mada, kada ste među najvećim svetskim ljubiteljima svinjskog mesa, to možda i nije toliko za hvalu.
Prema podacima koje je izneo britanski konzervativni dnevnik "Spektejtor", Srbi su drugi na svetu po kolicini svinjskog mesa koju godišnje pojedu. Po glavi stanovnika, pojede se gotovo 48 kilograma godišnje, piše RTS.
Prvi su Crnogorci, koji pojedu skoro 50 kilograma svinjetine godišnje, a treci su Kinezi sa nešto manje od 40 kilograma.
Kako su se u jednoj anketi Srbi Crnogorci našli na vrhu liste u potrošnji svinjskog mesa? Za Srbe je to i razumljivo jer su i veliki proizvodaci stocne hrne i uzgajvaci svinja. Za Crnogorce je cast da vas ne puste iz kuce da se ne poslužite njegoškim pršutom. Tu je turizam, pa ima logike u rezultatima istraživanja koje objavljuje "Indeks spektejtor".
Suzana Kojic, vlasnica mesare "Jelena" u Šapcu kaže da je potražnja svinjskog mesa najveca, verovatno je to vezano za mentalitet ljudi jer se dosta jede ovo meso.
"Devedeset odsto ide na svinjsko meso bez kostiju na bilo koji nacin", rekla je Kojiceva.
Prema anketama, u vecini delova Srbije i dalje je najpopularnije svinjsko meso, posebno u Macvi, koja se pre 200 godina proslavila izvozom svinja preko Save.
Željko Milutinovic, stocar iz Drenovca rekao je da na svojoj farmi proizvodi do 1.000 svinja godišnje, a potroši pet-šest velikih i do sedam prasadi.
Ipak, bez obzira na razne indekse, strucnjaci kažu da je Srbija nekad proizvodila 5,6 miliona komada svinja od cega 1.400.000 tovljenika. Sada gajimo 2.000.000 komada manje, a tovljenika imamo oko 800.000.
"Mi smo sa 22 kilograma ili nekada sa 25 kilograma po glavi stanovnika spali na 16, 17 kilograma jer se ta razlika kompenzovala kroz vecu potrošnju živinskog mesa. Dvehiljadite godine smo trošili 12 kilograma živinskog mesa, sada trošimo oko 17 kilograma", objašnjava Milan Prostran, analiticar "Agroekonomije".
Ipak Srbija je i jedna od zemalja sa procentualno najvecim brojem kardiovaskularnih bolesnika po stanovniku u Evropi. Otuda pitanje da li ima direktne veze izmedu ishrane svinjskim mesom i tih bolesti.
Dragan Simic, kardiolog KCS kaže da govoriti samo o tome da je unos svinjskog mesa i preradevina jedini rizik i da ce nas on dovsti na prvu poziciju po ucestalosti kardiovaskularnih neželjenih dogadaja - teško je reci.
"Verovatno povecan unos masne hrane koji u osnovi može imati svinjsko meso uz ostale faktore rizika kao što je pušenje, povecana telesna težina, malo kretanja, puno stresa - sve to zajedno uz masnu ishranu može generisati to da se mi na neki nacin zbog toga možemo naci kao dosta ugrožena nacija", istakao je Simic.
Uz pecenje Srbi slave dolazak na svet, slave rodendane i sve ostalo. Da li je ovo zdravo meso ili nije, reci ce nauka.