Kažu da je belo vino najbolje ohlađeno, a crveno na sobnoj temperaturi. Ekspert tvrdi drugačije.
Džo Fatorini koji ima vodi emisiju o vinima (The Wine Show) otkrio je najbolji nacin za posluženje vina. Kaže da je crveno vino najbolje piti hladno, iz frižidera, dok bi belo trebalo zagrejati na sobnoj temperaturi pre ispijanja.
Poznavalac vina kaže da varijacije sobne temperature potencijalno mogu da upropaste vino.
Fatorini je otkrio i da bi ljubitelji vina trebalo da prate 20:20 pravilo.
Ovo pravilo znaci da bi crveno vino trebalo da stoji 20 minuta u frižideru pre služenja, dok bi belo trebalo izvaditi iz frižidera, odnosno držati ga na sobnoj temperaturi, 20 minuta pre nego ga degustirate.
"Nažalost, mnogi služe preterano hladno belo vino i toplo crveno", kaže Džo.
Ekspert kaže da bi ignorisanje ovih pravila moglo da uništi vino, i dodaje da ne treba da izlažete vino cestim temperaturnim promenama.
"Promene temperatura cine da se vino ‘širi i skuplja’ u flaši, a vremenom može i da propusti vazduh kroz cep, i da uništi pice".
Fatorini savetuje da boce vina držite na nekom tamnom mestu, nikako blizu radijatora ili prozora jer toplota cini da vino brže "propada".