Pampur ili zatvarač? Šta bolje čuva vino da ne vetri iz flaše, i da li je čep, uopšte, nešto na osnovu čega treba suditi o kvalitetu vina?
Klasican pampur od plute je standard, kada su dobra vina u pitanju. Ili više nije?
Ako ste primetili - sve cešce su flaše za vino zatvorene plehanim zatvaracem koji se odrvce. Da li je razlog prakticne prirode - jer se pluta ponekad, prilikom otvaranje flaše, raspadne i sitni komadi završe u našoj caši, ili je po sredi nešto sasvim drugo? Efikasnost možda?
S obzirom na to da je zatvarac od plute, koja je prirodni materijal, njegova efikasnost zaista može da varira, pokazala je praksa.
Takode, oko tri odsto pampura biva pogodeno gljivicama koje mogu da se prenesu na vino i da ga ozbiljno pokvare.
Procitajte: Pravilo 20:20 za ispijanje vina
Bez obzira na to što pluta reguliše protok kiseonika i pomaže taninima da na pravi nacin urade svoj "posao" u vinu, dajuci mu odredeni ukus i miris, veliki je rizik istovremeno izložiti vino i potencijalnim gljivicama.
To znaci da ako imate dve flaše Napa kabernea iz 1985. godine, koje su zatvorene istim pampurima, jedna može biti vrhunski užitak, a druga upropašcena gljivicama.
Upravo zbog toga sve više vinarija prelazi na cepove o pleha, koji imaju zavrtnje, ali kupcima treba vreme da shvate, da se ne radi o jeftinim vinima, vec sasvim suprotno - vrhunskom alkoholu koji treba što bolje sacuvati, koji treba negovati kao skupi raritet.
Dakle, vinopije, odbacite predrasude - pampur je pampur, ali i 21. vek je doneo svoje inovacije. Prilagodite im se.
Procitajte: Koliko dugo može da stoji otvorena boca vina
Oni koji su baš "alergicni" na ružne zatvarace, svoja vrhunska vina cuvaju u flašama koje imaju staklene. Tako su spojili lepo i korisno, eleganciju i efikasnost.
Klimate glavom potvrdno? Ok, ali imajte na umu da cete kupujuci takva vina cesto više platiti ambalažu od onoga što se u tom lepom pakovanju nudi.
To su vina koja dolaze iz Kalifornije, Australije i Nemacke, a stakleni cepovi mogu da se recikliraju.
I na kraju, ono najvažnije - nije bitno cime je flaša vina zatvorena, vec da je sadržaj u toj flaši ono što vama baš, baš, prija. Zar ne?
Procitajte: Recept za kuvano vino
Pogledajte kako Dru Barimor objašnjava kako se proba i pije roze: