Dominika Fletnera je nemački kuvar štediša - on nikada ništa ne baca kada secka, ljušti... Bukvalno ništa!

Kada oljušti krompir od kore napravi čips, peteljke od paradajza stavlja u supu, a stabljiku brokolija seče na šnicle i pohuje.

Pogledajte:

Fletnera (45) je glavni kuvar hotela "Sejl siti" u Bremerhavenu, a gosti obožavaju njegova jela i štedljiv odnos prema kuvanju.

"U početku je bilo komplikovano", kaže ovaj kuvar i dodaje da je za četiri godine, koliko radi u ovom hotelu, uštedeo skoro 2.000 litara prehrambenog otpada.

Prema podacima kojima raspolaže američka Organizacija za hranu i poljoprivredu, oko trećina hrane koju ljudi kupuju na globalnom nivou zavši u korpi za đubre. To znači da se na svetskom nivou oko 1,3 biliona tona hrane godišnje baci!

Godišnje se samo u Evropi baci oko 90 miliona tona hrane, a u tu količinu čak nije uključen poljoprivredni otpad i ostaci ribe, a u Srbiji se baci više od 250.000 tona jestive hrane.

Koliko hrane vi bacite i da li, uopšte, razmišljate o tome? Pišite nam u komentarima.

Pročitajte i ovo:

Super ideje: Kako da iskoristite ostatke hrane

Hrana koja nema rok trajanja