Kako da peškiri budu mekani
MONDO/Nataša Petrović 

Neke ljude užasno nervira kada peškiri posle nekoliko pranja prestanu da budu mekani. Ako i vi spadate u tu grupu, pa još dodajete i velike količine omekšivača da biste im vratili mekanost, gubite i vreme i novac.

Ekspert za enterijer Rejčel Koen kaže da je manje zaista više kada je reč o peškirima, odnosno da bi trebalo da koristite manje deterdženta i omekšivača kada ih perete.

Tačnije, ona tvrdi da ne bi trebalo uopšte da koristite omekšivač kada perete peškire, već samo malo praška. Takođe, savetuje da, ako ih nekad sušite u mašini, smanjite vreme sušenja.

Perite ih u hladnoj vodi

Verovatno peškire perete na visokoj temperaturi kako biste bili sigurni da su stvarno čisti. Ipak, Rejčel savetuje da ih perete u hladnoj vodi, ili barem na nekoj nižoj temperaturi.

"Hladna voda sprečava skupljanje šavova, pomaže da se boja duže zadrži na peškirima i bolja je za eventualne fleke", objasnila je ona.

Ne koristite omekšivač

Hemikalije u fabričkom omekšivaču zapravo mogu da nanesu štetu vlaknima i učine da peškir postane krut nakon pranja.

"Umesto toga, ubacite tenisku lopticu u mašinu kada perete peškire, da bi bili mekaniji", kaže Rejčel.

Ne koristite mnogo deterdženta

Ako u mašinu stavite previše deterdženta, vrlo je verovatno da neće biti dovoljno dobro isprani, zbog čega će ostati pomalo tvrdi.

Dakle, umereno.

Nemojte da ih presušite

Peškiri koji dobro upijaju vodu se brzo suše, zato ih stavite na najkraći program za sušenje ako to radite u mašini. Ako i ne budu sasvim suvi kada mašina završi, bolje je da ih okačite i pustite da se prirodno osuše, kako biste sprečili oštećenja.

Koliko često treba da perete peškire

Bez obzira na to koliko vam je telo čisto, peškir je sigurno prljaviji nego što mislite. Uostalom, svaki put kada ga koristite, sa kože skinete ko zna koliko mrtvih ćelija kože…

Osim toga, peškiri nakon upotrebe ostaju mokri, zbog čega postaju idealna podloga za bakterije i vlagu.

Stručnjaci kažu da bi peškire trebalo da menjate svaka dva dana i da ih perete na temperaturi od 60 stepeni Celzijusovih. Takođe, savetuju da u mašinu dodate i pola šolje sode bikarbone, kako bi peškiri bili svežiji i kako ne bi mirisali na vlagu.