Kada odete na more u Grčku, ili u šoping u Italiju, na primer, primetićete da je malo debelih ljudi, ili barem da ih je manje nego u drugim evropskim zemljama. To je zbog toga što se oni zdravo hrane. Ako želite i vi da smršate, budete zdravi, ili jednostavno volite ukuse mediterana, sada barem u svakoj bolje snabdevenoj prodavnici imate namirnice tog tipa.
Istraživači s Univerziteta u Firenci došli su do tog zaključka nakon što su obavili analizu rezultata 12 velikh istraživanja o mediteranskom načinu ishrane u kome je učestvovalo 1,5 miliona ljudi, a čije je zdravstveno stanje praćeno u periodu od tri do 18 godina.
Istraživači su tako utvrdili da su osobe "privrženije" mediteranskom načinu ishrane izložene manjoj opasnosti od hroničnih oboljenja. One su izložene devet odsto manjoj opasnosti od smrtnosti izazvane kardiovaskularnim oboljenjima, 13 odsto manjoj opasnosti od Alcajmerovog oboljenja, a šest odsto manjoj opasnosti od pojave raka.
Potpune pristalice mediteranskog načina ishrane izložene čak devet odsto manjoj opasnosti od prevremene smrti u odnosu na ostale.
Mediteranski način ishrane nije neka posebna dijeta, već skup određenih navika u ishrani i pripremanju jela kojih se tradicionalno pridržava stanovništvo Mediterana.
Osnovu mediteranske ishrane čini povećana upotreba povrća, ribe i maslinovog ulja. Takođe, potrebno je smanjiti unos punomasnih sireva i jogurta, insistirati na sezonskim namirnicama, umereno konzumirati vino, ali biti i fizički aktivan.
Počnite od maslinovog ulja
Počnite od maslinovog ulja. Najbolje je "devičansko" (extra virgin), i to hladno ceđeno. To je postupak dobijanja ulja gnječenjem maslina bez upotrebe ikakvih hemikalija ili toplote. Ako vam je ovo ulje skupo onda ga koristite samo za salate, dok za kuvanje i pečenje možete uzimati i ono od komina.
Za salate možete koristit i začinjeno maslinovo ulje koje se već gotovo prodaje u supermarketima, ali ga i vi sami možete napraviti.
U teglu ili flašu naliti hladno ceđeno maslinovo ulje. Svež, opran i osušen, bosiljak spustiti u ulje. Po želji možete staviti i malo belog luka, ali i origano i ruzmarin. Posudu dobro zatvoriti i držati je na tamnom i suvom mestu dve nedelje.
Ovako dobijeno ulje odličan je preliv za razne salate, a može dugo da stoji. Da li ste probali feta sir i svež paradjiz preliven ovim uljem? Naravno, čaša crnog vina je sastavni deo ovog nezaboravnog gastronomskog momenta.
(MONDO)