Sve je manje domaćica koje prave zimnicu jer se ajvar, pekmez, kiseli kupus...prodaju i u najmanjim "samostalnim trgovinskim radnjama“. Međutim, oni koji drži do kvalitetne ishrane, ali i tradicije, neće sebi dozvoliti da na policu ne stave barem jednu teglu domaće slatke ili slane zimnice
Međutim, oni koji drži do kvalitetne ishrane, ali i tradicije, neće sebi dozvoliti da na policu ne stave barem jednu teglu domaće slatke ili slane zimnice. Kakva je to slava bez pravog ajvara, zimsko jutro bez slatka od kupina, ili užina bez pekmeza od šljiva?
Zato, drage gospođe i gospođice, ne budite lenje - zasucite rukave i pravac pijaca!
Ajvar
Prilikom kupovine paprike ne štedite - birajte zdrave i mesnate crvene paprike.
Ispecite ih na plotni ili roštilju i ostavite u dobro zatvorenoj plastičnoj kesi. Kada se paprike ohlade oljuštite ih od ljuske, peteljki i semenki i ostavite u posudi pogodnoj za ceđenje. Naše bake su za to koristile džakčiće, što ne biste i vi.
Dok se paprike cede (najbolje celu noć) pripremite plavi patlidžan - operite ga, obrišite i celog ispecite u rerni (30 minuta na 200 stepeni). Kada se ohladi oljuštite ga.
Na mašini za mlevenje mesa sameljite patlidžan i papriku i stavite da se prži na ulju u velikoj šerpi. Temperatura bi trebalo da bude niska, a neophodno je neprekidno mešanje. Prženje traje dok sva tečnost ne ispari. Povremeno dodavati malo ulja. Nakon najmanje sat vremena, ajvar posolite i zakiselite po ukusu i propržite još oko deset minuta.
Oprane i obrisane tegle zagrejte u rerni na 50 stepeni. Topao ajvar sipati u tople tegle koje ćete opet vratiti, otvorene, u rernu zagrejanu na 50 stepeni, dok se ne uhvati pokorica na svakoj tegli ajvara.
Izvadite tegle i zatvorite ih tek kada se ohlade. Bitno je da budu dobro zatvorene kako vazduh ne bi ušao u teglu.
Pre služenja, ajvar možete začiniti sitno iseckanim belim lukom.
Slatko od kupina
Od kilograma kupina i kilograma šećera dobićete dve do tri tegle slatka.
Kupite krupne i čvrste kupine. Stavite ih u cediljku i operite, ali ne rukama, već jakim mlazom vode. Kada ih dobro ocedite stavite ih u šerpu i to: red šećera, red kupina... Ostavite da odstoji 12 sati, a zatim sipajte u šerpu čašu vode.
Kupine kuvajte na srednjoj temperaturi sve dok slatko ne postane veoma gusto. Kada bude gotovo skinite penu sa površine, prekrijte šerpu čistom vlažnom kuhinjskom krpom i ostavite da odstoji tokom noći.
Sutradan slatko sipajte u oprane i suve tegle.
Pekmez od šljiva
Za ovaj pekmez najbolje su šljive madžarike. Za pet tegli trebaće vam 4 kg šljiva, 1 kg šećera, 1 šolja ruma, vanil šećer, cimet i malo vinskog sirćeta.
Šljive operite i očistite od koštica, a potom ih sameljte na mašini za meso, iseckajte ili samo prepolovite. Stavite ih u šerpu, dodajte šećer i ostale sastojke, pa kuvajte na tihoj vatri dok se ne zgusne.
Tegle operite, osušite, i zagrejte u rerni na 50 stepeni. U tople tegle sipajte topao pekmez i ostavite u isključenoj rerni da se ohlade. Tek sutradan ih zatvorite tako da vazduh ne može da prodre u teglu.
Prijatno.
(MONDO)