Bez obzira na to da li vam je hrana u frižideru samo nabacana ili uredno složena, imajte na umu da frižider nije samo "orman" za hranu. Različite pregrade u frižideru imaju različitu temperaturu, pa je važno gde šta stavljate da biste izbegli da hrana istruli i propadne.
Mišel Bosevski iz Australijskog instituta za bezbednost hrane objašnjava gde šta treba da držite da bude sveže i koju namirnicu nikako ne bi trebalo da mešate sa voćem i povrćem.
Najpre, preporučuje da temperatura u frižideru bude četiri stepena ili manje.
Gornja polica
Bosevski kaže da bi na gornjoj polici u frižideru uvek trebalo da držite ostatke hrane od prethodnoh dana i kuvanu hranu - podalje od sirovih proizvoda kako bi se smanjio rizik od eventualne zaraze.
Dok većina nas jaja drži u vrtima frižidera, ona kaže da ih je najbolje čuvati na srednjoj polici. "Važno je da jaja uvek budu sveža, tako da je najbolje da ih držite u sredini, tj. na srednjoj polici".
Donja polica
Donja polica frižidera trebalo bi da bude rezervisana za sirovo mesto, poput piletine, ribe, svinjetine...
"Bilo šta što ste kupili upakovano ostavite tako, u posudi u kojoj ste kupili. Kada kupite meso koje nije upakovano već je samo uvijeno u papir, najbolje je da ga stavite u neku posudu, kako biste sprečili zarazu. Takođe, tako ćete izbeći da bilo šta iscuri i prenese potencijalnu zarazu na ostalu hranu".
Vrata frižidera
Iznenađujuće, Bosevski kaže da mleko i mlečne proizvode možete da držite u vratima frižidera.
"Ovo je najtopliji deo frižidera. U gornjem delu vrata bi trebalo da držimo sir i mlečne proizvode, na polici ispod kečap, majonez i slične proizvode, a na poslednjoj polici vrata mleko i druge napitke".
Fioke
Ukoliko u frižideru imate dve fioke, Bosevski savetuje da razdvojite voće i povrće. Ako imate jednu fioku, sasvim je u redu da pomešate voće i povrće.
Ali, postoji jedno voće koje zahteva posebne mere jer uništava drugo voće i povrće, kaže Bosevski.
"Jabuke proizvode etilen gas, koji onda prelazi na drugo voće i povrće, i ubrzava njihovo truljenje".
Najbolji način da čuvate jabuke u frižideru je da ih držite u posudi ili kesi sa zatvaračem. Osim toga, Bosevski ima jedan neobičan savet, koji navodi kao drugu opciju, a to je da jabuke držite zajedno sa lukom.
"Samo jednu jabuku stavite sa lukom jer će etilen koji to voće proizvodi sprečiti da luk satruli. Tako da, etilen je pozitivan u tom smislu", savetuje ona.
Da bi vam voće i povrće duže bilo sveće, Bosevski savetuje da na dno fioke stavite ubrus, pa onda da poređate namirnice.
"Ubrus će apsorbovati bilo kakav višak vlage i time sprečiti truljenje, odnosno produžiti rok trajanja voću i povrću".
Da bi banane duže ostale sveže i ne bi pocrnele, predlaže da svaku razdvojite i da na "peteljku" namotate komadić aluminijumske folije.
Teodosić ovakav meč nije imao 14 godina! Navijači Partizana pamte kad je poslednji put imao nula asistencija!
"Obradović više ne računa na njega, Partizan traži drugog igrača": Otkriveno kakvo pojačanje žele crno-beli
Nemačka se priprema za rat sa Rusijom! Napravljen tajni plan, evo kako će postupiti u slučaju eksalacije sukoba
Uspavana Zvezda nije došla na derbi: Protiv Partizana ovakav nemaš šta da tražiš na terenu
Obradović izašao pred Grobare, pa čuo šta mu skandiraju: Podigao prst i tražio samo jedno, pogledajte