
Ljubitelji ako ne dobrog, a ono posve "novog", specijalnog zalogaja u pojedinim, vrhunskim španskim restoranima, svake godine bivaju iznenađeni invencijom njihovih kuvara, koji im za "samo" 200 evra nude specijalitete poput šećerleme s prelivom od dimljene hrastovine, sladoleda sa ukusom duvana, jagnjećeg repa s raviolima ili pak tečnih kroketa.
Živopisna, iznenađujuća i provokativna jela, delo avangardnih kuvara, podigla su kvalitet španske kuhinje, koja, iz dana u dan, dostiže francusku, tvrde pristalice "nove" kuhinje.
Španska kuhinja je dugo smatrana bazičnom, jer se uglavnom zasnivala na zdravoj, "seljačkoj" hrani. Danas, međutim, ona sve više postaje umetnost, dok kuvari dobijaju status poznatih ličnosti.
Živopisna, iznenađujuća i provokativna jela, delo avangardnih kuvara, podigla su kvalitet španske kuhinje, koja, iz dana u dan, dostiže francusku, tvrde pristalice "nove" kuhinje.
Španska kuhinja je dugo smatrana bazičnom, jer se uglavnom zasnivala na zdravoj, "seljačkoj" hrani. Danas, međutim, ona sve više postaje umetnost, dok kuvari dobijaju status poznatih ličnosti.
Umetnička dela na tanjiru
Gastronomska revolucija, koja je u Španiji pokrenuta '70. godina pod uticajem mnogo slavnije francuske kuhinje, pretvorila je ovu zemlju u gastronomski raj, poznat po velikom broju ekskluzivnih malih restorana, posebno u severnoj Kataloniji i u regionu Baskije.
Najpoznatiji je "Buli" (što na katalonskom znači buldog) na Kosta Bravi, vlasništvo Ferana Adrije, restoran u kojem se na rezervaciju mesta mora čekati najmanje pola godine - zato što je otvoren samo šest meseci godišnje (druga polovina godine je posvećena traganju za novim specijalitetima).
"Mi se ne trudimo da ljude prosto nahranimo, već nastojimo da im priuštimo poseban užitak", izjavio je dnevniku "Pais" iz Madrida jedan od najpoznatijih kuvara Španije, Andoni Luis Aduris, koji je nekada radio sa Adrijom u "Buliju".
U kuhinjama, koje podsećaju na laboratorije, kuvari i njihovi pomoćnici stalno eksperimentišu s najneočekivanijim sastojcima, mereći ih hirurški precizno i pokušavajući da uz pomoć najnovije tehnologije, takozvane molekularne gastronomije, naprave "umetnička" dela.
Hrana ne samo da mora dobro da izgleda, već mora i da odlično miriše i da ima određenu teksturu, uzvikuju u glas kuvari vizionari.
Adrija je za svoju inventivnost dobio titulu počasnog doktora Univerziteta u Aberdinu, u Škotskoj.
Njegov restoran je pola godine zatvoren i tada kuvari izvode eksperimente u potrazi za novim jelima, koja su ih učinila toliko slavnim da sada poseduju pravu poslovnu imperiju u kojoj se, među delatnostima, nalaze i izdavaštvo, svakojake vrste prodavnica, proizvodnja kulinarskih specijaliteta, snabdevanje u okviru lanca keteringa...
Najpoznatiji je "Buli" (što na katalonskom znači buldog) na Kosta Bravi, vlasništvo Ferana Adrije, restoran u kojem se na rezervaciju mesta mora čekati najmanje pola godine - zato što je otvoren samo šest meseci godišnje (druga polovina godine je posvećena traganju za novim specijalitetima).
"Mi se ne trudimo da ljude prosto nahranimo, već nastojimo da im priuštimo poseban užitak", izjavio je dnevniku "Pais" iz Madrida jedan od najpoznatijih kuvara Španije, Andoni Luis Aduris, koji je nekada radio sa Adrijom u "Buliju".
U kuhinjama, koje podsećaju na laboratorije, kuvari i njihovi pomoćnici stalno eksperimentišu s najneočekivanijim sastojcima, mereći ih hirurški precizno i pokušavajući da uz pomoć najnovije tehnologije, takozvane molekularne gastronomije, naprave "umetnička" dela.
Hrana ne samo da mora dobro da izgleda, već mora i da odlično miriše i da ima određenu teksturu, uzvikuju u glas kuvari vizionari.
Adrija je za svoju inventivnost dobio titulu počasnog doktora Univerziteta u Aberdinu, u Škotskoj.
Njegov restoran je pola godine zatvoren i tada kuvari izvode eksperimente u potrazi za novim jelima, koja su ih učinila toliko slavnim da sada poseduju pravu poslovnu imperiju u kojoj se, među delatnostima, nalaze i izdavaštvo, svakojake vrste prodavnica, proizvodnja kulinarskih specijaliteta, snabdevanje u okviru lanca keteringa...
Postmoderna kuhinja kao ogledalo društva
Ima i onih koji se protive ovom novom vidu kulinarstva, pa tako jedan od najboljih katalonskih kuvara Santi Santamarija kaže da pojedini španski kuvari nude gostima jela "koja oni sami nikad ne bi jeli".
Santamarija ističe da su cene u ekskluzivnim restoranima toliko visoke da obični ljudi ne mogu tu ni da privire. On optužuje svoje kolege da su zanemarili tradiciju španske kuhinje u korist komercijalne, globalne kuhinje koja nema korene.
On posebno naglašava da, u želji da po svaku cenu stvore novu vrstu jela, neki kuvari koriste nezdrave aditive.
S druge strane pak, zagovornici promena kažu da "visoka" kuhinja nije elitistička i da može da se uporedi sa dizajnerskom odećom.
Da li je "visoka" kuhinja umetnost ili, pak, "apoteza banalnosti", to pitanje tek treba da bude razjašnjeno.
Britanski istoričar Felipe Fernandes-Armesto izjavio je, tim povodom - kako je preneo "Pais" - da je svet u kojem vlada glad, postmoderna kuhinja ogledalo našeg društva.
"To je ogledalo arogantnog, bogatog Zapada koji stalno traga za nečim što po svaku cenu mora biti novo, izmišlja i slavi kojekakve kultove i pati od težnje da sve pretvori u nauku", izjavio je Fernandes-Armesto.
(Tanjug)
Santamarija ističe da su cene u ekskluzivnim restoranima toliko visoke da obični ljudi ne mogu tu ni da privire. On optužuje svoje kolege da su zanemarili tradiciju španske kuhinje u korist komercijalne, globalne kuhinje koja nema korene.
On posebno naglašava da, u želji da po svaku cenu stvore novu vrstu jela, neki kuvari koriste nezdrave aditive.
S druge strane pak, zagovornici promena kažu da "visoka" kuhinja nije elitistička i da može da se uporedi sa dizajnerskom odećom.
Da li je "visoka" kuhinja umetnost ili, pak, "apoteza banalnosti", to pitanje tek treba da bude razjašnjeno.
Britanski istoričar Felipe Fernandes-Armesto izjavio je, tim povodom - kako je preneo "Pais" - da je svet u kojem vlada glad, postmoderna kuhinja ogledalo našeg društva.
"To je ogledalo arogantnog, bogatog Zapada koji stalno traga za nečim što po svaku cenu mora biti novo, izmišlja i slavi kojekakve kultove i pati od težnje da sve pretvori u nauku", izjavio je Fernandes-Armesto.
(Tanjug)
Pridruži se MONDO zajednici.