Ajk Cimer (Eyck Zimmer) je prvi put došao u Beograd u martu ove godine. I ostao je u Beogradu da bude šef ili kulinarski direktor jednog od prestižnih hotela - "Square Nine".
"Burek! Moj prvi kulinarski dodir, prvo čulno iskustvo bio je burek. Kada sam došao nisam znao nikoga. Preko puta mog hotela video sam pekaru i uzeo dva parčeta pite sa sirom, odnosno bureka. Narednih dana nisam ništa drugo jeo osim bureka. To je ISKRENA hrana, deo vaše tradicije, kulture", ispričao je Cimer na svom predavanju "Moja priča o prezentaciji hrane - Savršen tanjir" na dvodnevnoj međunarodnoj konferenciji o kulinarstvu "The Plate Conference" u Beogradu.
Kaže da voli i ajvar. Ispričao je i dva iskustva tokom boravka u Beogradu.
"Prvo vaše jelo koje sam probao bio je pilav. Moj kolega me odveo kod njegove majke na ručak, koja je napravila pilav. Na oko nije izgledalo primamljivo, ali ukus je bio predivan, fantastičan. Potom je moj kolega odlučio da mi napravi sarmu. Sve je bilo savršeno - oblik, izgled. Toliko je bilo lepo da nisam hteo ni da dirnem jelo. Ali, kad sam probao sarmu to je bilo nešto najlepše što sam probao ovde", rekao je Ajk Cimer.
Po rukama ima nekoliko tetovaža. Na levoj mu ponosno piše: "Born to cook" (Rođen da kuva), a iznad toga: "Rebel" (inspiracija iz pesme Dejvida Bouvija "Rebel, rebel", otkriva nam).
Tetovaža o kuvanju nije slučajna. On jeste oduvek bio zaljubljen u kuhinju i pripremanje hrane. Još kao tinejdžer znao je da će to biti njegov poziv. Ne posao, nego poziv, ljubav.
"Savršen tanjir ne postoji. Perfekcija je percepcija. Vi sami pravite svoj savršeni tanjir", rekao je odmah na početku predavanja u sali u kojoj je bilo i momaka koji bi rado da krenu njegovim stopama - budućih kuvara, šefova kuhinja, majstora ovog posla.
Kada vidite čoveka blizu 50-ih godina koji sa toliko strasti priča o nečemu - morate da mu verujete. A kulinarstvo jeste njegova strast. Radio je u Londonu, Berlinu, Hong Kongu, Švajcarskoj i Portugalu.
Dobitnik je prestižne nagrade Kuvar godine 2006. godine u Velikoj Britaniji i 2008. godine u Portugalu, kao i "Meje uvrije" (Meilleur Ouvrier) u Velikoj Britaniji 2000. godine. Njegov kuvarski stil i njegova strast za hranom doneli su mu priznanja širom sveta i mnoge zadovoljne goste, među kojima je i bivši američki predsednik Barak Obama.
Francuska vlada mu je 2014. dodelila nagradu "Merit agrikol" (Merite Agricole) za doprinos francuskoj gastronomiji. Iste godine Ajk se vratio u rodnu Nemačku i postao kulinarski direktor hotela "Andel’s" u Berlinu, gde je u svom restoranu iste godine osvojio "Mišelin" (Michelin) zvezdicu.
Imamo sreće da je sada Beograđanin.
"Mi dajemo mnogo strasti i ljubavi u kuhinji. Kad vas neko kritikujete, nakon što proba vašu hranu i kaže vam: 'Ništa lično, ali ne sviđa mi se', naravno da kritiku shvatamo lično, jer dajemo srce, znoj... sve u to", kaže on iskreno.
Jedan od najboljih saveta koje je dao mladim kolegama početnicima jeste - učite, uvek učite.
"Nekad sam bio 'samo' kuvar, a danas sam šef kuhinje. I danas učim. Učim o ukusima, tehnikama, kombinacijama... Blizu sam 50. godine, a 32 godine sam u kuhinji. I znate šta - ovo nije trka na 100 metara, već maraton", kaže Ajk Cimer.
Njega u kulinarstvu insipirišu - putovanja.
"Bio sam u 70 zemalja i svi uticaji, kulture, ukusi, običaji, igraju veliku ulogu u mojoj kuhinji. Sad sam inspirisan Beogradom. U martu sam došao ovde i evo za ovih 7 meseci se nisam pokajao. Dobro, možda jednom, dvaput (osmeh). Vrlo sam inspirisan. Odrastao sam u nekadašnjoj Istočnoj Nemačkoj (DDDR) i osećam bliskost sa nekim ovdašnjim kuvarima", kaže Ajk Cimer.
Kulinarski direktor beogradskog hotela opisuje svoj stil kuvanja kao - autentičan, kosmopolitski i posvećen isključivo ukusu.
"Možete da imate najlepši tanjir na oko, ali ako nema odgovarajući ukus - džaba vam, onda ste poraženi. Ako gostu date velika očekivanja izgledom tanjira, a to ne ispunite ukusom, onda je to loše- I prva stvar na koju treba da mislite je ukus", kaže on.
Jelo ne treba da bude previše začinjeno. Prosečna osoba prepoznaje 4, maksimum 5 različitih ukusa u jednom jelu (u tanjiru), a iskusan gurman ili uvar 6, maksimum sedam.
Kuvari, savetovao je mlade kolege, moraju da daju svoj pečat svakom jelu.
"Najvažnija je ljubav, pažnja, karakter. Nemojte da pratite tuđe stilove, već pravite svoje. I imajte masimalno poštovanje prema hrani, timu sa kojim radite, gostu", nastavio je svoju životnu lekciju.
Imao je još SAVETA:
PONAŠANJE/POSVEĆENOST - uvek dolazite na vreme u kuhinju, radite naporno, dajte sebi obećanja i napravite plan i držite se toga, čak iako je bolno; Mrate uvek da dajete više. Kada sam počinjao nikada nisam pitao koliko sati treba da radim, kolika mi je plata... Radio sam sve što su mi dali. Ako vam se pruži šansa, zgrabite je, otvoriće vam se nova vrata;
ŽELJA - morate da želite sami za sebe. Za neke je posao kuvanje posao, a ja sam bio srećan što sam od 16. godine znao da želim da se time bavim. Morate da imate glad, da zadovoljite sebe, klijente, mušterije...;
FOKUS - imajte plan, gde želite da budete za nedelju dana, godinu dana, za 10 godina. Kod mene je to funkcionisalo;
FINESE - nađite svoj način, svoj stil, svoj put. Nemojte da pratite svaki trend. U redu je da u početku uzimate od nekoga ko vam se sviđa, ali u jednom trenutku treba da izgradite sopstveni stil;
INSPIRACIJA: Gde god da odete gledajte, dodirujte, slušajte, udišite... U svakom kutku sveta je inspiracija;
KREATIVNOST: Budite inovativni, originalni, drugačiji, jedinstveni. Budite vi;
NESEBIČNOST/TIMSKI RAD - Svi kuvari imaju sujetu, svoj naglašeni ego. Imam ga i ja. Ali, morate da znate da se ne vrti sve oko vas, da niste vi najvažniji, već ima mnogo toga i u timskom radu. Shvatite sebe ozbiljno, ali ne preozbiljno i da ste najbolji. Imajte samopouzdanja, ali ne aroganciju. Važno je da budete timski igrač i da imate dobra tim. Često me pitaju: 'Hej, a ko će da nam priprema jelo, ako si ti na putu?'. Upravo u tome je stvar, da svoje znanje prenesete na svoj tim. Ima kuvara koji ne žele da daju svoj nož. Ja nisam takav. Kad vidim da se neko muči, nema dobar nož, ja mu dam svoj. I meni su tako pomagali, sada vraćam, jer je to ispravno.
DISCIPLINA - Budite čvrsti i oštri kao šefovi, ali fer. Ja želim da se ljudi zabavljaju u kuhinji, da žele to da rade. Ne želim da ih vidim kako plaču (a bilo je toga), već da uživaju, da žele da dođu u kuhinju, na svoje radno mesto.
STRAST - Morate uvek da budete strastveni, 'napaljeni' (on fire) da biste i druge inspirisali.
LJUBAV - Volite to čime se bavite, svoje kolege, goste, hranu.
MONDO TV PRILOG O NEOBIČNIM BURECIMA
Zvezdina proslava jesenje titule sa stilom: Nova goleada na Marakani!
Ameri hoće Stojakovića da bi nas pobedili: Srbija i Grčka u strahu, SAD hoće da otme Andreja!
Tri noćenja na Zlatiboru 460.000 dinara! Turisti šokirani cenama za Novu godinu, od cifre će vam se zavrteti
Mondo ukrštenica za 22. decembar: Jutarnja zabava i "razgibavanje" mozga!
Crvena zvezda se hitno oglasila saopštenjem: Trener Sferopulos je često i neopravdano na meti kritika!