Ponekad čak i kada uhvatite nekoga u nekoj  "sitnoj" laži, jednostavno ne možete da ga naterate da kaže istinu. Tako, na primer, vaša sestra neće da prizna da je krišom uzela vašu majicu, iako vi znate da jeste? Postoji način da "naterate" ljude da vam uvek govore istinu.

Naučnici kažu da gledanje osobe uči ima direktan uticaj na laganje, odnosno da ćete osobu naterati da vam kaže istinu tako što ćete je gledati u oči.

Finska studija analizirala je uticaj kontakta očima na laganje na volonterima koji su igrali kompjuterske igrice namenjene za dva igrača. Učestvovalo ih je 51, a rečeno im je da smeju da lažu da igraju. Od drugog igrača su bili razdvojeni samo staklom, čija se prozirnost menjala, odnosno staklo bi postalo skroz providno pre nego što igrač načini korak, kako bi mogao da vidi protivnika. U polovini slučajeva, protivnika su gledali direktno u oči, a druga polovina je gledala u kompjuterski ekran.

Rezultati? Učesnici koji su gledali protivnike u oči manje su lagali o svojim koracima u igri.

"Ovo je prva studija koja je demonstrirala efekat kontakta očima sa drugom osobom, i to ne samo mereći bilo koju formu neiskrenosti, već laganje", kaže autor studije Jone Hjetanen.

Mnogi smatraju da kontakt očima može da oda onoga ko laže, a stručnjaci kažu da skretanje pogleda otkriva da osoba ne govori istinu – uostalom, sram i stid mogu da nateraju ljude da izbegavaju pogled oči u oči.

Ali, sa druge strane, ljudi koji lažu su prilično svesni toga da ih izbegavanje kontakta očima odaje, pa kao rezultat toga pokušavaju da vas što više gledaju u oči, da bi bili uverljiviji.

Zato ekspert za govor tela Pamela Mejer savetuje da obratite pažnju na još neke male signale – da li je osoba nervozna, ponavlja pokrete (puckanje prstima, lupkanje o pod...), preterano vas gleda u oči, "zaledi" gornji deo tela ili ima lažan osmeh.