Novo istraživanje koje je ispitivalo percepciju gorkog ukusa i kako to utiče na naš izbor - čaj ili kafa - pokazalo je da to zapravo zavisi od naših gena.

U novoj studiji, naučnici su analizirali podatke više od 400.000 ljudi starosti između 37 i 73 godine. Otkrili su da oni koji nose određene receptore gena za gorak ukus kofeina više uživaju u kafi, a manje u ispijanju čaja.

Sa druge strane, ljudi koji imaju specifične receptore za supstancu propiltiouracil, više vole čaj nego kafu.

Možda vam osetljivost na gorčinu kafe zvuči kao razlog da neko ne voli kafu, ali...

"Očekivali biste da ljudi koji su osetljivi na gorak ukus kofeina ne vole da piu kafu. Ali, rezultati ove studije su potpuno suprotni, i pokazuju da oni koji vole kafu vremenom stiču sposobnost 'prepoznavanja' kofeina, zbog kojeg uživaju u kafi", kaže vodeća autorka studije dr Merilin Kornelis.

Ona dodaje da ljubitelji kafe jednostavno vremenom nauče da povezuju kafu sa dobrim stvarima, ali i da čak i ako imate "pogrešne" gene možete da naučite da uživate u kafi, odnosno čaju.

U međuvremenu, imajte na umu da koji god izvor kofeina odabarete u skladu sa svojim genima i čulom ukusa, i čaj i kafa imaju svojih prednosti.

Konzumiranje kafe je povezano sa manjim rizikom od srčanih bolesti, dijabetesa, Alchajmera i Parkinsonove bolesti, zahvaljujući antioksidantima i polifenolima. I čaj, koji inače sadrži manje kofeina nego kafa, bogat je izvor antioksidanata, i takođe se smatra da štiti srce.

Ali, koliko god da su ovi napici dobri, znajte da ne treba unositi previše kofeina je može da vam "uznemiri" creva, učini da budete anksiozni ili dovede do nesanice.

Čaj ili kafa